Friday, September 02, 2005

Pek sükseli bir tarif!...



CEVİZLİ KARAMELLİ TART

Malzemeler:

Tart Hamuru için;
3 su bardağı elenmiş un + 1/2 su bardağı pirinç unu
125 gr oda sıcaklığında margarin ya da tereyağ
2/3 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Cevizli Karamel için;
2 çay bardağı (ajda bardaklardan olacak) + 1 kahve fincanı toz şeker
2 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı (ajda bardak) süt kreması
2,5 su bardağı iri kıyılmış ceviz (hatta sadece ikiye bölünmüş)

Yapılışı:
Hamuru yoğurduktan sonra 25-28 cm çapında bir tart kalıbına yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin (bu hamur şeftalili tart hamurunun aynısı gibi sadece yağ 25 gr daha fazla).

Asıl mesele "cevizli karamel"in yapılışında. Ben bu tarifi Beyaz Mutfak'ın kitabından yaptım. Gerçi tart hamurunu kendi bildiğim gibi yapmayı tercih ettim. Üzerindeki cevizli karameli kitapta anlatıldığı şekilde yaptım.

Toz şeker ve balı bir tencereye koyup, koyu renkli bir karamel kıvamına gelene kadar pişirin demiş kitap ben de aynen öyle yaptım. Bunu wok tavada yapmayı tercih ettim ben iyi de oldu. Bir de harlı ateşte pişirmeye başlayıp sonra tava çok ısındıkça arada ateşten alarak ayarlamaya çalıştım. Şeker ve bal karışımı eriyip karamel kıvamına gelince, sıvı kremayı ekleyin demiş kitap ben de öyle yaptım. Ne mi oldu???... Karamel çok sıcak nispeten krema da soğuk olduğu için ne olduğunu siz tahmin edin. Betona dönüştü! Kitapta herhangi bir uyarı yok e ben de hesaplayamadım haliyle ve itiraf edeyim panikledim biraz :P Karıştırıp betonlaşan topakları düzeltmeye çalıştım falan ama olmadı. Bunları yaparken ocaktan almıştım tavayı. Neyse sonra tekrar ateşe koydum çünkü kitapta kremayı ekleyip kaynatın diyordu. Gerçekten de ısınınca olması gereken kıvama geldi.

Bu aşamaya geldikten sonra tavanın altını söndürün ama ocakta kalsın ve cevizleri ekleyip karıştırın. Pişmiş tartın üzerine cevizli karameli eşit miktarda döküp soğumaya bırakın.

Şimdi de bir kaç dip not. Ben ettim siz etmeyin ;)

1. Şeker ve balı karamel kıvamına getirdikten sonra, tavayı ocaktan almadan ve yavaş yavaş kremayı ekleyin. Kaynadıktan sonra da altını kapatın, fazla kaynarsa gereğinden daha sert bir karamel olur.

2. Ceviz mevsiminin gelmesini bekleyin. Şunun şurasında 15 gün kadar sonra mis gibi kokan cevizler gelir artık. Benim cevizler geçen yıla ait olduğu için çok da hoşuma gitmedi kokusu.

3. Karameli yaptığınız tava ya da tencereyi içindeki karışım tartın üstüne gidene kadar mermer gibi soğuk bir zemin üzerine koymayın :)

Veee... bu ufak tefek pürüzlere rağmen pek havalı bir tart oldu ve yiyenlerin hoşuna gitti. Denemenizi tavsiye ederim, havalı ama yapımı hiç de zor olmayan bir tarif...

Afiyet olsun.

7 comments:

Banu Ucak said...

Belki yanında çay, kahve eşiliğinde edilen sohbetleri çağrıştırdığı için sempatik geliyordur kim bilir ;) Bana hep öyle gelmiştir. Evde pişen bir kekten, kurabiyeden vs yayılan o missss gibi koku bana da sıcaklık hissi vermiştir hep...

Yorumun için teşekkür ederim.

Yesim said...

Bayılırım böyle cevizli karamelli krokanlı şeylere : ) Çoook güzel gözüküyor,eminim tadı da nefis olmuştur. Ellerine sağlık Banu.

Banu Ucak said...

Yeşim madem bu tadları seviyorsun o zaman kesinlikle bu tartı denemeni tavsiye ederim. Hem lezzetli hem pratik hem de yapımı çok zevkli bir tart ;)

Sibel said...

Eline sağlık Banu, cidden de çok sükseli görünüyor!

Banu Ucak said...

Teşekkür ederim Sibel... Bizim ailede pek sevilir bu tart ve pastaneden alınır gelinirdi. Neyse ki tarif tuttu da artık pastaneden almaya gerek kalmadı. Pastanelerinki kadar yağlı olmadığı de için çok daha hafif :)

Anonymous said...

Sevgili Banu eline sağlık. Harika gözüküyor. Ben de bayılırım bu tarta en son ne zaman yapmıştım hatırlamıyorum. İyi ki hatırlattın.

Banu Ucak said...

Teşekkür ederim Devletşah, havalar serinledikçe insanın bu tip tatlılara daha eğilimi artıyor gibi geliyor bana :)