Friday, September 09, 2005

Ruziş'in Tarif Defterinden :)



PLUM KEK

Sevgili kayınvalidem çok güzel yemek yapar. Şimdi Bodrum'da yüzmekle ve gezmekle meşgul ama buraya döndüğünde acısı çıkacak elbet :)) Tepsi mantıları, su börekleri, patatesli bazlamaları ve daha bir sürü Kayserili tarif sıraya girdi bile ;)

Ben şimdilik O'nun tarif defterinden naçizane bir alıntı yapmakla yetineceğim...

Malzemeler:
3 su bardağı elenmiş un
3 iri (ya da 4 küçük) yumurta
1,5+1/2 su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre)
2/3 su bardağı sıvı yağ
2/3 su bardağı süt
2/3 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 kase ayıklanmış ve küçük doğranmış mürdüm eriği
1,5 tatlı kaşığı dolusu tarçın
1 paket hamur kabartma tozu

Yapılışı:
Doğranmış erikleri bir tavaya alarak üzerine 1/2 su bardağı şeker ilave edin. Bir süre harlı ateşte pişirip bir kenarda soğumaya bırakın.
Bir kapta yumurtaları ve şekeri 7-8 dakika kadar önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Sonra sırasıyla yağı ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. Bir başka kapta elenmiş un, kabartma tozu ve tarçını iyice karıştırdıktan sonra iri kırılmış ceviz ve eriği de ekleyerek karıştırın ve diğer karışımın içine ekleyin. Mikserle düşük devirde birkaç dakika daha karıştırıp, önceden yağlanıp unlanmış ve buzdolabında bekletilmiş kek kalıbına hamuru boşaltın. 150 C'de, fırının orta rafında 1 saat pişirin. Mümkünse yanına bir de çay demleyin ve ...

Afiyetle yiyin ve yedirin :) Baktınız yemiyorlar annem gibi "peki beğenmediyseniz yemeyin" deyin, mecburen yerler!

5 comments:

Sibel said...

Kek nefis görünüyor Banu! Genelde mürdüm eriklerinin tart gibi hamur üzerinde kullanıldığını görmüştüm. Bu şekilde de eminim güzel olur.

Banu Ucak said...

Sibelcim eriğin o mayhoşluğunu tatlıyla birleştirince çok hoş geliyor bana tadı. Bir de tarçın gibi güçlü bir aroma eklenince etkisi daha da artıyor :)

Tijen said...

yazik annecigine banu'cugum!
'begenmediyseniz yemeyin' derken kimbilir içinden neler geçiyordur! ah analar.
tijen

Banu Ucak said...

Çok haklısın Tijencim, o kadar özenerek hazırladığı yiyecekleri herkes yesin ve hepsinden yesin istiyor :) Annemin ahçılığı çok iyidir ve çok severek yapar yaptığı her şeyi. Tek kusuru insanların yeme kapasitelerinin üzerinde bir şeyler yapmasıydı ama son yıllarda biraz vazgeçti bu huyundan neyseki :) Az çeşit yapıyor o zaman herkes annemi tatmin edecek miktarda yemiş oluyor :) Her şey bir yana, yeterki sağlıkları yerinde olsun da ben çatlayana kadar yemeye razıyım anneciğimin yaptıklarını...

Tijen said...

dogruyu bulmus desene!
ah annecikler, her zaman çocuklarini mutlu etmek için çabalarlar ve biz de bir türlü görmeyiz çabalarini. annecigine kocaman bir öpücük.
tijen