Monday, September 26, 2005

İşte doğum günü pastamız...



KARAMELLİ CEVİZLİ YAŞ PASTA

Malzemeler
Pandispanya için;
5 yumurta
1 su bardağı kekun (ya da sade un+1çay kaşığı kabartma tozu)
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya

Ara kreması için;
1 paket Vanilyalı Krem O'le
375 ml süt

Üst Kreması için;
250 ml süt kreması
2 çorba kaşığı dolusu pudra şekeri
2-3 çorba kaşığı labne peyniri

Cevizli karamel sosu için
1,5 su bardağı (250 gr) toz şeker
1 su bardağı kırılmış ceviz (+üst süsleme için bir miktar yarım ceviz)
50 gr tereyağı
1 çay bardağı (100 gr) süt kreması

1/2 çay bardağı kadar toz fındık, badem ya da fıstık

Yapılışı
Pandispanya için vanilyayı, yumurtaları ve şekeri yaklaşık 10 dakika önce düşük sonra yüksek devride çırpın. Sonra elenmiş unu ekleyin ve en düşük devirde sadece karışacak kadar çırpın. Kelepçeli kabın tabanına yağlı kağıt serip kestikten sonra kenarlarını tereyağ ile yağlayın ve hamuru dökerek 2-3 dakika önceden ısıtılmış fırında 150 C de 40 dakika kadar pişirin. Tabi her fırın aynı olmadığı için en güzeli kontrol ederek pişirmek ama mümkünse ilk 25-30 dakika fırının kapağını açmamak daha iyi olur çünkü pandispanya hemen sönüyor yoksa.

Fırından aldıktan sonra kolay kesilebilmesi için bir yerde soğumasını bekleyin.

Ara kreması için Krem O'le yi üzerinde yazılandan daha az sütle çırpmak gerekiyor ve ben 375 ml süt ekleyerek yaptım. Kendiniz pişirerek de hazırlayabilirsiniz farklı bir ara kremasını.

Cevizli karamelin tarifni yine Beyaz Mutfak'ın kitabından aldım ve çok nefis oldu. Ölçüler ve tarifler gayet güzel almayı düşünenlere tavsiye ederim. Şekeri bakır bir tencerede koyu karamel rengini alıp dumanı tütene kadar pişirin. Yanmış olan şekeri ateşten alıp krema (oda sıcaklığında olmalı), tereyağı (oda sıcaklığında) ve cevizle karıştırın. Sonra da mümkünse en azından pastaya yetecek kadarını kurtarmaya çalışın! O harika kokuyu duyan mutfakta alıyor soluğu zira :) Kedi payı kapış kapış gidiyor ona göre ;)

Üst krema için önce kremayı sonra diğer malzemeleri mikserle sürülebilecek kıvama gelene kadar çırpın. Duruma göre biraz daha pudra şekeri ya da labne ekleyebilirsiniz. Ben fazla şeker eklemedim çünkü diğer malzemeler yeterince şekerli.

Artık pandispanyamız soğudu ikiye ayırabiliriz rahatlıkla. Ben bunun için özel bir alet aldım görünüşü testereyi andıran, incecik çelik teli olan bir alet adını bilmiyorum. Kutusunun üzerinde de pandispanyayı 3 parçaya bölmüşlerdi. Ben geçenlerde denemeye çalıştım ama pek başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim! Şimdilik geniş ve keskin bir şef bıçağını tercih ediyorum bakalım.

Pandispanyayı ayırdıktan sonra alt katına önce ara kremayı sürüp bunun üzerine cevizleri biraz da karamel sosundan ara ara gezdirerek yayın. Bu arada kapatacağımız diğer katın alt yüzüne üst için hazırladığımız kremadan (ya da diğerinden arttıysa o da olabilir) ince bir tabaka sürün. Sonra kapatın ve artık bir spatula ile pastanın üst kremasını bir miktar süsleme için ayırarak kaplayın.

Kremayı tamamen kapladıktan sonra ben toz fındık ile pastanın yanlarını süsledim. Sonra üst kata krema sıkma torbası ile minik öbekler yaptım bunların üzerine de şekli bozulmamış yarım cevizleri karamel sosuna batırarak yerleştirdim. En son karamel sosu uca doğru incelen bir kaşıkla akıtarak şekiller çizdim. İşte en sevdiğim bölümü bu aslında pasta yapmanın :) SÜSLEME!

Afiyet olsun...

9 comments:

Anonymous said...

krem oleyi almanyada bulabilirmiyim?kutunun icindemi satiliyor?yardimci olursaniz cok sevinirim,ve pastanizda harika görünüyor.ellerinize saglik

Burcu ÜNAL said...

banu ellerine sağlık :)

Doruk said...

Nefisssssss!

Sibel said...

Banu çok güzel bir pasta olmuş! Karamelli olması ayrıca iştah sebebi:)

Anonymous said...

eline sağlık çok güzel görünüyor.cevizli karamelli tartını yaptım ufak değişikliklerlekaramele ceviz koymayıp sade pişirdim.bütün olarak bademleri tart tabanına serptim ,üzerine karameli döktüm 1/2 ölçü olarak ve en üstede krema ve bitter ile çikolata sos yapıp döktüm.muhteşem oldu.bu karamel inanılmaz bişey teşekkürler banu

Banu Ucak said...

Sevgili Esin Creme O'le Dr. Oetker'in bir ürünü. Hani sütle çırpılarak yapılanlar var ya ondan. Ben vanilyalısının tadını çok seviyorum. Kutuda değil de puding paketi gibi bir pakette satılıyor. Eğer bulamazsan vanilyalı puding de pişirerek hazırlayabilirsin. Tabi puding pişirirken sütün ölçüsünü azaltman gerekiyor.


Sevgili Burcular ve Sibel çok teşekkür ederim :)

Anonymous olarak görünen arkadaşım beğenmene sevindim. Eminim dediğin şekilde hazırlanmış bir tart çok güzel olur. Bence de bu karamel çok güzel bir şey! Çok değişik tariflere uyarlanabilir. Bu pastanın karameli daha bir sos kıvamında. Tadında tereyağın da çok hoş bir aroması vardı. Aslında bir miktar yapıp dondurmaların, pudinglerin üzerine de dökülebilir. Hatta yanına da dediğin gibi bir çikolata sos ımmmm nefisss!

sevgiler

akçahan said...

Çok hoşuma gitti.Ellerine sağlık nice mutlu yıllara.

Tijen said...

mutlu yillar herkese!
tijen

Banu Ucak said...

Hepinize çok teşekkür ederim... Daha nice doğum günü tariflerine diyelim :)