Thursday, September 15, 2005

Elmanın romantik hali!...

ELMALI ŞARLOT
Bazı özel günler, özel misafirler vardır hani... Özel bir şeyler hazırlamak istersiniz, her zaman yaptıklarınızdan farklı bir şeyler. İşte bu tarif bence o gruba girer, çok özel ve güzel :) Biraz özen, biraz sabır birazcık da zaman istiyor ama sonuç değiyor...

Malzemeler:
Tek pandispanya için (ki bu tarifte x2 kullanıyoruz)
4yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sade kekun
(ya da elenmiş un+pirinç unu)
1/2 çay kaşığı saf vanilya

ayrıca;
arasına sürmek için çilek ya da vişne marmelatı

Krema için
250 ml süt (1 su bardağı)
100 gr toz şeker (1/2 su bardağı)
3 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya ya da toz halde saf vanilya
5 silme tatlı kaşığı toz jöle (ben 3 çay kaşığı dolusu agartine kullandım)
1 su bardağı süt kreması (ben 3 çorba kaşığı labne + 1 çorba kaşığı pudra şekeri de ekledim kıvam için)

Yapılışı:
Pandispanya hamurunu her zaman kullandığım tariften hazırladım. 4 yumurtayı ve toz şekeri bir çırpma kabında önce düşük sonra yüksek devirde rengi bej olana ve krema kıvamına gelene kadar (ki yaklaşık 7-8 dakika) çırpın. Sonra vanilyasını ve ununu ekleyerek en düşük devirde sadece karışana kadar çırpın çünkü bu aşamada fazla çırpıldığında hamur kıvamını kaybeder. Bu hamuru yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine her yeri eşit miktarda olacak şekilde yayın. Fırın tepsiniz ne çok büyük ne de çok küçük olsun. Mini fırın tepsisinden biraz daha büyük yani ve dikdörtgen olsun mümkünse :) Ben normal fırın tepsisinde yaptım ama biraz uğraştım sonrasında kenarını kesip düzeltebilmek için çünkü tepsi büyük geldi. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.
Bu arada pastanın tabanı için bir pandispanya hamuru daha hazırlayın. Ben ölçüyü yarıya indirmek istemediğim için hamurun yarısını kelepçeli kalıba döktüm diğer yarsını da kedi dili bisküvisi yaptım. Tabanın çok kalın olmaması gerekiyor.

Krema için şeker, yumurta sarısı ve vanilyayı el blender'ı gibi bir şeyle iyice karıştırın. Sütü kaynatın ve yumurta sarılı karışıma kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Sütün tamamını bu şekilde karışıma yedirdikten sonra tekrar tencereye alın ve çok kısık ateşte plastik çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirin. Bu aşamada çok sabırlı olmayı unutmayın!!! Sulu bir muhallebi kıvamına gelince ateşten alın.
Diğer taraftan toz jöleyi bir kaseye alarak üzerini kaplayacak şekilde kaynar su ekleyin. Karıştırarak eritin ve kremaya ekleyin, soğumaya bırakın (ben jöle yerine agar agar kullandım).

Bu arada ilk pandispanyanız pişmiştir herhalde :) Fırından alınca arasına nemli ve tabi ki temiz bir bez koyarak yağlı kağıt ile birlikte rulo yapıp üzerini örtüp ılınıncaya kadar bekletin. Bu sürecin sonunda ruloyu açıp içine marmelatı sürün ve yavaş yavaş tekrar rulo yapın ve bunu yaprken de pandispanyayı zedelemeden kağıdı çıkarın. Yaptığınız bu ruloyu tekrar yağlı kağıda sararak 1 saat kadar buzlukta bekletin. Tabi bundan hemen sonra kelepçeli kalıpta taban için ikinci pandispanyayı pişirmeye başlamayı ihmal etmeyin. Kalıbın altına yağlı kağıt koyarak pişirirseniz çıkması çok kolay oluyor.

Derkeeeen elmaları soyup küp küp doğrayın. Bu küpler çok büyük olmasın mümkünse ;) Doğradığınız elmaları limon suyuyla hafifçe ovarsanız renkleri kararmayacaktır. Sonra elmalarınızı da artık soğumuş olan kremanıza ekleyip şöyle bir karıştırın. Derin ve çok geniş olmayan bir kapta kremanızı, pudra şekeri ve labnenizi 8-10 dakika çırpın. Ben labneyi krema ve pudra şekeri ile pastalarda çok seviyorum. Biraz da kremanın kıvamını en güzel böyle buluyorum. Normal jöle kullanacaksanız belki ayrıca labne eklemenize gerek kalmayabilir. Ben agartine kullandığım için de tam katılaşmamış olabilir. Son olarak çırpılmış kremayı da diğer elmalı krema karışımına ekleyerek karıştırın.

2. pandispanyanız pişmiştir artık fırından çıkarın çünkü kelepçeli kalıp size lazım! Kalıbınızın altını streç film ile kaplayın ve dilimlediğiniz ruloları kalıbın tabanına ve kenarlarına yerleştirin. Sonra krema karışımını dökün ve en üste de sonra pişen yarım ölçü pandispanyayı kapatın. Bunun da üzerini streç film ile kapatıp dolapta en az 3-4 saat dinlendirin. Bu kadar işlemden sonra dinlenmek onun da sizin de hakkınız elbette :) Bu süre sonunda servis tabağına ters çevirerek alın ve yavaşça streç filmi üzerinden sıyırın ve altında yatan güzelliği seyredin!...

Sonraaaa...

Afiyet olsun!...

NOT: Bu tarifi yıllar önce tefal alış verişi sırasında hediye edilmiş olan kitaptan uyguladım yani tarif Emel Başdoğan'a ait. Aslında pandispanya tarifi kitapta verilenden farklı. Bu gün riske girmek istemediğim için elimin alışkın olduğu tarifi tercih ettim. Bir başka tarif için diğerini uygulamak istiyorum ve tabi o zaman sonucu sizlerle paylaşırım.

17 comments:

Doruk said...

Uğraştığına kesinlikle değmiş,Banu!
Ne güzel görüntü bu böyle. Ben bu pastayı genelde yarım daire şeklinde görürüm yemek kitaplarında. Böyle de çok güzel olmuş. Ellerine sağlık!

Anonymous said...

mmmm tek kelimeyle harika görünüyor eminimki tadı da öyledir, ama ben kesinlikle yapamam herhalde. ellerine sağlık
munise

Tuhfe said...

Görüntü süper,tadı da bu durumda mutlaka nefistir, ellerine sağlık, zahmetine değmiş.

Anonymous said...

banu cuğum
ellerine sağlık ben tadına bakma şansına sahip oldum
sihirli bir lezzet.
rezzan

Burcu ÜNAL said...

merhaba banu,
görüntü gerçekten çok güzel..eminim tadıda çok güzeldir..
ellerine sağlık :)

Banu Ucak said...

sevgili Burcular (her ikiniz de), Tuhfe ve Munise hepinize çok teşekkür ederim.

Rezzancım afiyet olsun. Ben daha size neler yapıcam. Mesela ilk denemeyi planladığım şey bizim çocuklar için, sevgili Burcu'nun elma şekerleri!

Anonymous said...

Ellerine saglik Banu, resimler bile istah aciyor heveslendiriyor, nefis oldugu her haliyle belli.

Banu Ucak said...

Özgülcüm teşekkür ederim keşke sizlere de tatırabilseydim :)

Thinker Bell said...

Çok güzel görünüyor.Lezzeti de öyledir mutlaka.Çok emek verildiği belli.Ellerinize sağlık!:)

Dilek'ce said...

Ellerine saglik Banu cok güzel görünüyor sarlotun. Ne zahmetli seye girismissin degmis!!!Ben de sarlot yapiyorum fakat bu sekilde sadece cappuccino kremali yapmistim. Yoksa daha cok kubbe oluyor. Agartine'yi Ankara'da nerede buldun?

Hatice said...

görüntü muhteşem olmuş,ellerine sağlık banu...

Anonymous said...

Banu nefis görünüyor denemeye cesaret edemediğim tariflerden biri elmalı şarlottu ama senin tarifinle deneyeceğim,eline sağlık !

Banu Ucak said...

İrlandalı Kız yorumun için çok teşekkür ederim :) Dilekçim aslında zahmetli ama kremasını hazırlamak en zahmetlisi gibi geldi bana. Bir gün bu şarlotun sahtesini yapayım diyoroum. Krema olarak Crem Ole kullanarak ;) Agartine Real merkette var. Hatta ben daha önce denemediğim için bir paket almıştım ilk fırsatta gidip bir kaç paket alayım diyorum. Gerçi bir kutunun içinden 3 tane çıkıyor, Ruf diye bir markanın.

Haticeciğim sana da çok teşekkür ederim.

Nalancığım o güzel elişlerini yapan eller ne kadar beceriklidir kim bilir! Ben rahat bir zamanda denemeni tavsiye ederim sadece. Teşekkür ederim yorumun için...

Dilek'ce said...

Banu ben Agartine (yine Ruf'un) yillardir kullaniyorum. Türkiye'de simdiye kadar bulunamuyordu onun icin sordum. Türkiye'de yasayan arkadaslar adina sevindim:)Soranlara artik bir adres verebilecegim icin kendi adima da sevindim tabi;)

Anonymous said...

banu hanım merhaba..öncelikle pastanız harika görünüyor..ellerinize sağlık..bir şey dikkatimi çekti onu sormak istiyorum..bu arada blogunuzu yeni farkettim o yüzden böyle geç yorum yazabiliyorum.soruma gelince;kedi dili yaptım demişsiniz..nasıl yaptınız mümkünse daha açık yazabilirmisiniz.ben yaşadığım yerde kedi dili bulamadım ne yazıkki.yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden teşekkürler..
betül..

Banu Ucak said...

Merhaba Betül Hanım, ben bir gün kayınvalideme ait eski bir pasta kitabını karıştırırken görmüştüm kedi dili tarifini. Aslında iki tür tarif vardı ama ben bunu tercih ettim çünkü diğerinde yağ vardı. Benim yaptığım yukarıda tarifini verdiğim pandispanya hamuru aslında. Sadece bu hamuru yağlı kağıt üzerine krema sıkacağı ile parmak uzunluğunda sıkarak pişiriyorum. Bu şekilde hazırlayıp pişirdikten sonra biraz daha gevrekleşmesi için sönmüş fırında bir süre daha bekletiyorum. Bir başka tarif de tarif defterinde verilmişti ama ben onu denemediğim için nasıl olduğunu bilemiyorum. Ben linki kopyalayım siz dilerseniz deneyebilirsiniz bunu da.

http://tarifdefteri.com/phpBB2/viewtopic.php?t=404

Hatta bu linkten ulaşamazsanız diye aşağıya kopyaladım. Tarif Sibel Yılmaz'a ait.

"malzemeler 150gr margarin 4kahve fincanı pudra şekeri beş buçuk kahve fincanı un 3 yumurta 1paket vanilya 1 limon kabuğu rendesi yağ ve pudra şekerini krem haline gelene kadar karıştırın.üzerine unu vanilyayı yumurtaları ve limon kabuğu rendesini ilave ederek karıştırın.karışımı ince delikli huni takılmış torbaya doldurun. yağsız tepsiye 5 6cm boyunda çubuklar sıkın. orta hararetli fırında pişirin.soğuyunca servis yapın. afiyet olsun."

Elif said...

Goruntusu cok muthis. Ellerinize saglik..