Sunday, September 11, 2005

Deniz ürünü sevenlere duyurulur!...



KARİDES GÜVEÇ:

Malzemeler (4-5 kişilik);
5 adet orta boy olgun domates
3 adet sivri biber
5-6 dal yeşil soğan ya da 1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
300 gr mantar
1/2 kg karides
zeytinyağı ve tuz

Yapılışı;
Ben bu güveci yaparken genellikle wok tava kullanmayı tercih ediyorum. Siz de genişçe ve biraz derince bir tava ya da tencere kullanabilirsiniz. 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı tavaya alarak orta ateşte biraz ısıtın ve ince kıyılmış 2 iri diş sarımsağı ekleyerek burnunuzla kontrol etmeye başlayın :)) Sarımsakları yakmamaya dikkat ederek sadece 7-8 saniye kadar tutup karidesleri ve bir miktar da tuzu ilave edin. Ben dondurulmuş karides kullanıyorum genellikle ve en harlı ateşte pişiriyorum. Kendi suyunu çekip biraz da kızarınca tavayı ateşten alarak genişçe, tüm malzemeleri harmanlayabileceğiniz bir kaba alın.
Sonra tavayı kağıt havlu gibi bir şeyle temizleyin çünkü tavada kalan parçalar yanıp yemeğin tadını bozabilir ;) Yine 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağını tavada biraz ısıtarak çok ama çok ince kıyılmış kuru soğan ve ince kıyılmış yeşil biberleri tavaya alın ve karıştırarak kavurun. Bu aşamada ben eğer varsa kuru soğan yerine yeşil soğanı her zaman tercih ederim ama her zaman insanın elinin altında bulunmayabiliyor bu durumda yerine kuru soğan da olur. Soğanlar pembeleşince karidesleri aldığınız kaba bunları da ekleyin.
Tekrar tavanızı kağıt havlu ile sildikten sonra yine 2 çorba kaşığı zeytinyağında ince kıyılmış 2-3 diş sarımsağı 7-8 saniye çevirin ve kabukları soyulup ince doğranmış (vaktiniz kısıtlıysa kabuklarıyla rondodan geçirseniz de olur) domatesleri ilave edin. Yine koklayarak kontrol edin. Ben yemeğin kıvamını koklayarak anlayabiliyorum ancak napiyim burnum çok iyi koku alıyor :) Bu güne kadar bu yöntemi denemediyseniz mutlaka deneyin çok işe yarıyor. Hatta insan bir süre sonra uzmanlaşıp düdüklüdeki yemeğin buharından gelen kokudan bile ne kıvamda olduğunu anlayabiliyor. İnanmıyorsanız deneyin lütfen ;) Yaklaşık 7-8 dakika süreyle domateslerinizi pişirdikten sonra tuzunu da ekleyerek karışım kabınıza alın.
Bu arada mantarlarınızı ılık su dolu bir kapta 15-20 dakika kadar beklettikten sonra iyice yıkayın. Aslında bu hazırlığı en baştan yaparsanız vakit kaybetmemiş olursunuz. Bir tencereye su, tuz ve limon suyu ilave ederek kaynatmaya başlayın. Su kaynamakta iken siz de mantarlarınızı ayıklayıp ince ince kıyın. Sonra da kaynamış suyun içine atarak 4-5 dakika kaynatın. Bu şekilde yapınca mantarlar kara suyunu bırakmamış oluyor ve güvecin rengi çok daha güzel oluyor. Son olarak mantarlarınızı süzerek karışıma ekleyin ve hepsini harmanlayarak güveç kaplarınıza paylaştırın. Küçük güveç kapları yerine ısıya dayanıklı fırın kabı da kullanabilirsiniz. Soğumadan üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri koyarak fırının ızgarasında peynirleri kızarana kadar tutun.

Karides güveci tereyağla da yapıyorlar aslında ve çok da lezzetli oluyor ama karides zaten fazla kolestrol içeren bir şey bir de üzerine tereyağ fazla olur diye düşünerek ben her zaman zeytinyağını tercih ediyorum. Bir de biz ailece ya sadece balık + salata ya da çorba veya bu tip deniz ürünlerinde biri+salata ya da çorba olarak yemeyi tercih ediyoruz. Hepsini bir arada yemek hem fazla geliyor hem de lezzetleri karışıyor.
Afiyet olsun...

4 comments:

Anonymous said...

Banu,
Bu tarif nefis oluyor. Ben yapmadım hiç, çünkü hazırda abim çok güzel yapar ve yedirir bize:)
Tanay

Banu Ucak said...

Tanaycım ne şanslısınız o zaman. Keşke bizde de bir yapan olsa da ben de arada sırada da olsa uğraşmak zorunda kalmadan sadece yesem :)

Anonymous said...

Merhaba karides güveç ararken buldum sizi.Bunlar harika tarifler bu akşam karides güveçi deneyeceğim sonrada diğerlerini yavaş yavaş denerim.Teşekkürler :)

Banu Ucak said...

Merhaba Mine umarım istediğin lezzeti bulabilmişsindir bu tarifte :)
Sevgiler,