Tuesday, August 30, 2005

Mürdüm Eriği ve Şeftali Konservesi... hem de tarçınlı... birazı da vanilyalı




MÜRDÜM ERİĞİ KONSERVESİ:

Malzemeler:
1,5 kg mürdüm eriği
18 çorba kaşığı toz şeker
kabuk tarçın
içme suyu

Yapılışı:
Erikleri bir kaç kez iyice yıkadıktan sonra ortadan bölerek (ama tamamen ayırmadan) çekirdeklerini çıkarın. Sonra genişçe bir tencereye alarak üzerine şekeri ve kabuk tarçını ilave edin ve üstünü geçecek kadar yaklaşık 2,5-3 su bardağı su ekleyin. Harlı ateşe koyarak kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Daha sonra önceden sterilize edilmiş kavanozlara erikleri süzerek alın. Şurubunu 15 dakika daha kaynatın ve bu sürenin sonunda, şurubu eriklerin üzerine kavanozu doldurana dek dökün.

Kavanozlarınızı büyük bir tencere ya da kazana çok sıkışık olmayacak şekilde yerleştirin ve üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. 15-20 dakika kadar kaynadıktan sonra kavanozları çıkarın. Tek tek kapaklarını iyice sıkarak kapatın ve bir örtü üzerine ters çevirin. Tutmayan olursa ertesi gün kontrol ettiğinizde kapağından yaptığı sızıntı sayesinde kendini ele verecektir :)

Sonra kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz.

ŞEFTALİ KONSERVESİ:

Malzemeler:
1,5 kg şeftali
18 çorba kaşığı şeker
kabuk tarçın ve vanilya
içme suyu

Yapılışı:
Mürdüm eriği konservesi ile neredeyse yapılışı aynı. Bir kaç farklılık var sadece;
1. Şeftalileri soyup çekirdeklerini çıkarın. Yaklaşık 2,5-3 su bardağı su ile şekeri 10 dakika kaynatın, ondan sonra içine şeftalileri ekleyin ve 10 dakika da öyle kaynatın.
2. Ben 3 kilo şeftaliden yaptım konserveyi yarısına kabuk tarçın, diğer yarısına da vanilya ekleyerek yaptım. Geçen yıl vanilyalısını denemiştim ve harika bir lezzeti olmuştu. Tarçınlısının da güzel olacağını tahmin ediyorum nefis kokuyorlardı :)

Bunlar dışında her şey aynı.

Şimdiii işte püf noktaları ...

  • Şeftalilerin biraz sert olanlarını tercih edin.
  • Vanilyayı saf olarak aktarlardan bulabilirsiniz. Çok daha güçlü ve güzel bir aroması var ama dikkat edin çok koyarsanız zehir gibi acı olur. Mesela ben 1,5 kilo şeftaliye sadece 1 çay kaşığı ekledim.
  • Kavanozları ve kapaklarını çok sıcak su ile iyice yıkayıp kurutun. Sonra da kaynar sudan geçirin. Kapakların özellikle içinin bozulmamış olmasına çok dikkat edin. Ben her yıl kapaklarımı yenilerim.
  • En son aşamada kavanozları çıkarırken elinizle değil de ya bir havluyla ya da büyükçe maşa gibi bir şeyle çıkarın. Sonra hepsinin kapaklarını tek tek nispeten kalınca bir bezle iyice sıkın. Bu aşamada kendinize güvenmiyorsanız güvenebileceğiniz güçlü kuvvetli birini bulun ;)

Bu meyveler kışın özellikle tart yapımında çok güzel sonuç veriyor. Benim geçen kış yaptıklarım müthiş rağbet gördü. Meyvelerini aldıktan sonra kalan şurubun birazını tartın jölesini hazırlarken kullanmıştım, tadı da rengi de daha güzel olmuştu. Kalan kısmını da kek yaparken hamuruna katmıştım :) Eeee bu kadar uğraş verdikten sonra insan kırıntısını ziyan etmek istemiyor tabi ki...

Afiyet olsun.

13 comments:

nagice said...

KEŞEKE BİR KAÇ GÜN ÖNCE YAZSAYDIN BUNLARI.BENDE ŞEFTALİ YAPTIM.BİRAZ SULUOLDU BAŞTAN.AMA KAYNATINCA BİRAZ KOYULDU.İDARE EDİCEZ ARTIK..

Banu Ucak said...

Olsun Sevil sulu olması çok da önemli değil. Suyunu da puding ya da kek için kullanabilirsin, inan çok güzel bir lezzet veriyor.

Tijen said...

banu'cugum,
komsuluga hosgeldin. affet bugüne kadar sana merhaba dememisim. iyi ki asli döndü de tatilden farkettim. hosgeldin sefalar getirdin.
ellerine saglik..
tijen

Banu Ucak said...

Tijencim çok teşekkür ederim, çok incesin. Mutfakte Zen çok severek takip ettiğim bloglardan biri. Felsefi tarafı da çok hoşuma gidiyor işin aslı :) Senin de ellerine sağlık.

Tijen said...

iste böyle kiz kiza çaylarimizi içip kek tarifi paylasiyoruz sevgili xlarge..
güzel ama, bir kötü yani buradaki dostluklarla yetinip eskiden beri gördüklerimizi ihmal etmek.
etmeyiz biz ama degil mi?
sagolasin sevgili banu, begenmene sevindim. yapacak çok sey var aslinda ama vaktim kalmiyor ki!
sevgiler,
tijen

Banu Ucak said...

Sevgili Arzum kavanozları sterilize etmek için ben şöyle bir yöntem uyguluyorum aslında. Bir leğene oldukça sıcak su koyup deterjanını ekliyorum bir de bir çay kaşığı kadar batticon antiseptik solusyon koyuyorum. Kavanozları ve kapakları bu suda iyice yıkadıktan sonra yine oldukça sıcak suda (hatta eline eldiven takıp en sıcak ayarında yıkayabilirsin) duruluyorum. İyice duruladıktan sonra da kaynar sudan geçiriyorum. Kaynamış suyu tek tek kavanozlara döküyorum sonra kapaklarına döküyorum. Daha sonra kapakların içindeki suyu boşaltıp kavanozlara kapatıyorum ve kaynar su dolu kavanozları çalkalıyorum. Tabi bunu ellerine fırın eldiveni gibi bir şey takarak yaparsan daha iyi olur.

Kavanozları konserve yapacağımız sebze ya da meyveleri doldurduktan sonra sımsıkı kapatıp ondan sonra kaynatıyoruz. Fasülyeleri kaynamaya başladığı andan itibaren 1 saat kaynatmak gerekiyor. Domatesler için 30-40 dakşka yeterli oluyor.

Kaynama işlemi de tamamlandıktan sonra tekrar kavanozların kapaklarını güçlü bir şekilde sıkmak gerekiyor. Bunun için bulabildiğin en güçlü kuvvetli kişiyi seç bence:)

Bir de aslında ters çevirip koyduğunda eğer kapaklar tam kapanmamışsa zaten sızıyor oradan anlaşılıyor. Domates konservelerinin su almış olduğundan emin misin? Bunlar kaynadıktan sonra domatesin suyu ve posası ayrılıyor belki sana bu yüzden öyle gelmiş olabilir, ben öyle tahmin ediyorum. Kaynatmadan önceki hacmini bilirsin, kaynadıktan sonra daha mı fazlaydı bunu kontrol et istersen.

Takıldığın yer olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.

Anonymous said...

işlerimin yoğunluğundan daha yeni bakabildim cevabına..
Teşekkür ederim canım.
Su alanlar fasulye idi.
Yeniden yaptım.
Takıldığım konu şu..
Tüm bunlardan sonra Kavanozlar soğuyunca açmak istediğimde(denemek için) bazıları kesinlikle normal bir güç ile açılmıyor bazıları ise poff diye açılıyor.
Açılanların olmadığını düşünüyorum.Ve açıp boşaltıp hemen pişiriyorum.
Acaba açılmış olsalarda ben açmadan onlarında konserve olmuş olma ihtimali varmı.Yani saatlerce uğraşıp yaptığım canımm konservelerimi ben mi bozuyorum olmamıştır diye.
Bunu çok merak ediyorum.
Yardımların için teşekkürler
Sevgiyle
Arzum

Anonymous said...

Ah birde kavanozlar kaynarken kapaklardan hava kabarcıkları çıkıyor.Bu beni üzüyor.Kabarcık yapan kavanozların kapanmadığını düşündürüyor.
Ay ne zor bişi şu fasülye konservesi yaa..

Anonymous said...

selamlar,
Bu sene ilk kez konserve yaptım. Yalnız sizin tarifinizden farklı.. Tuttu mu bimiyorum. Ben kavanozların ağzı açıkken biraz kaynatıp sıca sıcak kapattım. Ters çevirip, 1 gece beklettim. Sabah baktığımda kapaklar hafif çöktüyse tuttu diye düşündüm. Domates rendeleri ve şeftali kanservesi denedim. Umarım bozuk olmaz. Bilgiler için teşekkürler.Meltem

Banu Ucak said...

Arzum bildiğim kadarıyla konserve tutmadığı zaman ters çevirerek bekletme aşamasında kapağından sızıntı yapıyor. Bunları da hemen tüketmek gerekiyor tabi. Kaynatıp çıkardıktan sonra da tekrar iyice sıkıyor musun kapaklarını? Bak ben bu aşamada benden daha güçlü birilerine yaptırırım bu işi mutlaka :) Eğer kapakta bir problem yoksa zaten sorun çıkmıyor. Genellikle problemli kapaklar tam kapanmıyor.
Kaynama sırasında çıkan kabarcıkların kapaktançıktığından emin misin? Kapakları nasıl alıyorsun? Her yıl yenilerim ben mesela ve genelde de paşabahçenin kapaklarını kullanırım.

Meltem senin yöntemi daha önce duymamıştım ama biraz farklı şekilde biber ezmesi de yaptık biz bu yıl. Biber, domates, sarımsak, tuz ve maydanoz az da zeytinyağını rondodan geçirip tencerede kaynattık ve sonrasında kavanozlara doldurup bataniyenin altında bir gece uyuttuk :) Şeftali konservene şeker eklediysen dayanıklı olur ama eğer hiç şeker koymadıysan çok bekletmeden tüketmen daha iyi olabilir bence.

Anonymous said...

Hmm biber ezmesi..
Güzel geliyor kulağa..
NAsıl yaptın.Tam tarif verebilirmisin..
Bir de nerelerde kullanıyorsun biber ezemesini
kırmızı biber mi yeşil biber mi..
Ay ne çok soru sordun yaa..
arzum

Anonymous said...

merhaba,

Ben de cumartesi erik ve şeftali konservesi yaptım.Erikleri tarifinizdeki gibi yaptım ama daha yumuşak oldu ve dağıldı.İstediğim gibi olmadı onu başka şekilde değerlendirecem herhalde.Şeftaliler çok güzel oldu.
durup durup bakıyorum onlara.Konserve olarak ilk denememdi.Teşekkürler

Banu Ucak said...

Arzum ilk fırsatta biberlerin tarifini eklerim siteye. Kırmızı biberle yapılıyor. İçine ayrıca maydanoz ve sarımsak az miktarda da zeytinyağı ekleniyor. Tam tarifi veririm. Nerelerde kullanıldığına gelince, közlenmiş biber turşusu gibi meze olarak ya da çay davetlerinde diğer ikramların yanında bir çeşit olarak sunabilirsin.

Zerrin ben de bu konserveleri ilk kez geçen yıl denemiştim ve benim de eriklerim istediğim gibi olmamıştı itiraf edeyim ki. O yüzden bu yıl özellikle daha sert olan mürdüm eriğini tercih ettim. Belki eriklerin biraz fazla olgun olabilir. Eminim bir daha denediğinde daha iyi sonuç alırsın çünkü kullandığın eriğin cinsine ya da olgunluğuna göre kaynatma süresini daha iyi ayarlarsın. Şeftalilerin güzel olmasına sevindim :) Afiyetle yersiniz inşallah...

sevgiler