Monday, August 15, 2005

ŞeftaliYE Yolculuk...

Bu etkinlik sayesinde bir sürü şeftalili tarifim oldu. Bunların hepsini denemek istiyorum ve karşıma iki seçenek çıkıyor: Birincisi baskülle bir süreliğine vedalaşmak, ikincisi de her tarif için sevdiklerimizi çaya kahveye davet etmek :)

Yavaş yavaş blog komşularımla tanışıyorum. İlk tanıştığım sevgili Dilek oldu. Uzun zamandır "Dilek'ce"yi çok severek okuyordum. Bu vesileyle de tanışmış olduk. Darısı diğer blog komşularımla başıma...




ŞEFTALİLİ TART

Malzemeler

Hamur:
3 su bardağı elenmiş un + 1/2 su bardağı pirinç unu
100 gr oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
2/3 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Dolgu:
400 gr şeftali
1 poşet vanilyalı puding
500 ml şeftalili meyve suyu

Üzerine:
20 gr toz şeker
50 gr oda sıcaklığında tereyağ
150 gr file badem


Yapılışı:
Hamuru yoğurduktan sonra 25-28 cm çapında bir tart kalıbına yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin ve bu arada da şeftalileri soyup küp şeklinde doğrayın.

Puding ile şeftali suyunu karıştırıp pişirin. Kaynadıktan sonra şeftalileri ekleyerek 5 dakika kadar daha kaynatın. Sonra 10-15 dakika bekletip soğuttuktan sonra tartın üzerine yayın.

Şeker ve tereyağını çırpın (ben çatalla çırptım) ve sonra file bademleri de ekleyerek hepsinin karıştırın. Bu karışımı da tartın en üstüne yayarak, önceden ısınmış 190 derece fırında 15-20 dakika kadar daha pişirin.

Ben geçen sene şeftali konservesi yapmıştım bir dergi ve kitaptan aldığım tarfileri birleştirerek. İnşallah önümüzdeki haftalarda yine yapabilirsem tarifini de sizlerle paylaşacağım. Bu tarifte konserveye vanilya ekleniyordu. O zaman gördüm ki şeftali ve vanilya birbirine çok yakışıyorlar. Bu tarif de Dr Oetker'in "Nektarinli Tart" tarifi aslında. Ben ufak tefek değişiklikler yaptım.

Afiyet olsun...

6 comments:

dilek said...

Merhaba Banu,
komsun Dilek ellerine saglik der;) Bütün zorluklara ragmen güzel tarifininde etkinlikte yer almasina sevindim! Bizimle paylasacagin tadlarin meraki ve sevinci icinde...

Banu Ucak said...

Dilekçim çok teşekkür ederim :) Böyle güzel sözler duymak ne güzel, insanın şevkini artırıyor. Bu zamanda böyle güzel bir komşu bulduğum için çok şanslıyım...

ecobico said...

banu cugum
şeftaliye yolculuk çok güzel
bir gün bu yolculuğa beraber
çıkalım
kayısılı tatlı tarifini bekliyorum

Hanife said...

Ellerinize saglık Banu..
Aramıza hoşgeldin. Sayfanın hayırlı olmaısnı diliyorum..

Sibel said...

Merhaba Banu, aramıza hoşgeldin! Ben komşularından "Kahveci" Sibel:) En kısa zamanda tanışma kahvesine beklerim:)) Blogun sana mutluluklar getirsin, sevgilerimle...

Banu Ucak said...

Hepinize güzel dilekleriniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Bu etkinlik ne iyi oldu, ben de bu vesileyle birbirinden güzel ve zevkle hazırlanmış sayfaları ve sizleri keşfettim. Katkısı olan herkese kucak dolusu sevgiler...