Saturday, June 02, 2007

Dumanı Üstünde Çörekler...

Bu sabah kahvaltısı için yapıldılar ve midelere indiler bile! Bu çöreklerin yapımı o kadar pratik ki çırpmak gerekmiyor, mayalanması gerekmiyor, elinizin altında hangi malzeme varsa hayır demiyor, sonuçta da lezzetli ve sağlıklı bir çörek çıkıyor ortaya. Özellikle sabah kahvaltıları için ya da hemen 5 çayının yanına yetiştirmek için ideal çözümlerden biri. Okullar kapanmak üzere, çocuklar artık evde :) Onlar için de ara öğün olarak bu tip atıştırmalıklar, sağlıklı ve besleyici seçenekler oluşturuyorlar her zaman. Biraz da onlara uygun hale getirip yani azıcık süsleyip de sunarsak hayır diyeceklerini hiç sanmıyorum. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için evlerimize cips benzeri hazır yiyecekleri sokmamak gerekiyor kesinlikle! Mutlaka arada bir önüne geçemediğimiz zamanlar oluyor, üstelik de belli bir yaştan sonra onları kontrol etmek çok zor ama en azından damak zevklerini bu yiyeceklerle geliştirmek ileride onlara büyük katkı sağlayacaktır. Eve hazır abur cuburları hiç sokmamak ise ciddi anlamda etkili bir yöntem diye düşünüyorum.

Ben oğlum için bir kısmını minik hayvan kalıplarında pişirmeyi tercih ettim. Altta görülen şekil her ne kadar çok belli olmasa da bir tavşan aslında. Kahvaltıyı geciktirmek istemediğim için süsleme kısmına fazla girmedim ama renkli biberler, peynir vs kullanilarak biraz daha cazip hale de getirilebilir.




Daha önce bir yazımda Karahan Un'dan bahsetmiştim. Bu lezzetli organik unlarla zaman zaman yapacağım çörek ve ekmekleri sizlerle payalaşacğımı da söylemiştim. Bu tarif onlardan biri işte. Bloguma biraz daha fazla vakit ayırmayı istiyorum ama sadece istekle olmuyor ne yazık ki. Belki yazın rehaveti bana bu imkanı sağlar kimbilir?... Çok güzel tatlı çörek, değişik ekmek denemelerim oldu aslında. Bunları zaman içinde sizlerle paylaşacağım. Şimdi gelelim bu çöreğin tarifine:

Malzemeler;

3 yumurta (1'inin yarısı üstlerine sürülecek, yarısı içinde kalacak)
2 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı beyaz un + 1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı yoğurt
2/3 su bardağı sızma zeytinyağı
1/2 su bardağı dilimlenmiş zeytin
2 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı deniz tuzu

Yapılışı;

tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kaşık yardımıyla yumurta büyüklüğünde parçalar dökün. İsterseniz küçük kek kalıpları ya da kek kapsülleri de kullanabilirsiniz. Sonra üstlerine çırpılmış yumurta sürerek, 10 dakika önceden
ısıtılmış fırında 175-180 derece fırının orta rafında, üzerleri kızarındaya kadar pişirin.

NOT: Bu çöreğin hamurunu temel hamur alarak içine zeytin yerine peynir-dereotu vs gibi damak zevkinize ve evdeki malzemenize uygun kombinasyonlar da oluşturabilirsiniz.

Posted by Picasa

4 comments:

Anonymous said...

Banucugum,
Ellerine saglik, hepsi yine yine cok lezzetli gorunuyor.
Istahlar icinde seyrettim hepsini..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

ELLERİNE SAĞLIK GÜZEL OLMUŞ.
SEVGİLER...

Banu Ucak said...

Goncacim sadece seyretme bize gel ben senin icin de yaparim seve seve :)

Sevgili Perihan yorumun icin cok tesekkur ederim.

sevgiler

ACIBADEM KURABiYESi said...

Ellerinize sağlık güzel göründükleri kadar lezzetli olduklarına eminim.Mutlaka deneyeceğim. Ben de elimden geldiğince marketlerde buldukça organik un kullanmaya çalışıyorum. Gerçekten de tadı farklı oluyor. Bakliyatda da organik ürünleri deneminizi tavsiye ederim. Bazen Bim'e Tiryaki markası geliyor.

Sevgiler,