Monday, September 26, 2005
İşte doğum günü pastamız...
KARAMELLİ CEVİZLİ YAŞ PASTA
Malzemeler
Pandispanya için;
5 yumurta
1 su bardağı kekun (ya da sade un+1çay kaşığı kabartma tozu)
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
Ara kreması için;
1 paket Vanilyalı Krem O'le
375 ml süt
Üst Kreması için;
250 ml süt kreması
2 çorba kaşığı dolusu pudra şekeri
2-3 çorba kaşığı labne peyniri
Cevizli karamel sosu için
1,5 su bardağı (250 gr) toz şeker
1 su bardağı kırılmış ceviz (+üst süsleme için bir miktar yarım ceviz)
50 gr tereyağı
1 çay bardağı (100 gr) süt kreması
1/2 çay bardağı kadar toz fındık, badem ya da fıstık
Yapılışı
Pandispanya için vanilyayı, yumurtaları ve şekeri yaklaşık 10 dakika önce düşük sonra yüksek devride çırpın. Sonra elenmiş unu ekleyin ve en düşük devirde sadece karışacak kadar çırpın. Kelepçeli kabın tabanına yağlı kağıt serip kestikten sonra kenarlarını tereyağ ile yağlayın ve hamuru dökerek 2-3 dakika önceden ısıtılmış fırında 150 C de 40 dakika kadar pişirin. Tabi her fırın aynı olmadığı için en güzeli kontrol ederek pişirmek ama mümkünse ilk 25-30 dakika fırının kapağını açmamak daha iyi olur çünkü pandispanya hemen sönüyor yoksa.
Fırından aldıktan sonra kolay kesilebilmesi için bir yerde soğumasını bekleyin.
Ara kreması için Krem O'le yi üzerinde yazılandan daha az sütle çırpmak gerekiyor ve ben 375 ml süt ekleyerek yaptım. Kendiniz pişirerek de hazırlayabilirsiniz farklı bir ara kremasını.
Cevizli karamelin tarifni yine Beyaz Mutfak'ın kitabından aldım ve çok nefis oldu. Ölçüler ve tarifler gayet güzel almayı düşünenlere tavsiye ederim. Şekeri bakır bir tencerede koyu karamel rengini alıp dumanı tütene kadar pişirin. Yanmış olan şekeri ateşten alıp krema (oda sıcaklığında olmalı), tereyağı (oda sıcaklığında) ve cevizle karıştırın. Sonra da mümkünse en azından pastaya yetecek kadarını kurtarmaya çalışın! O harika kokuyu duyan mutfakta alıyor soluğu zira :) Kedi payı kapış kapış gidiyor ona göre ;)
Üst krema için önce kremayı sonra diğer malzemeleri mikserle sürülebilecek kıvama gelene kadar çırpın. Duruma göre biraz daha pudra şekeri ya da labne ekleyebilirsiniz. Ben fazla şeker eklemedim çünkü diğer malzemeler yeterince şekerli.
Artık pandispanyamız soğudu ikiye ayırabiliriz rahatlıkla. Ben bunun için özel bir alet aldım görünüşü testereyi andıran, incecik çelik teli olan bir alet adını bilmiyorum. Kutusunun üzerinde de pandispanyayı 3 parçaya bölmüşlerdi. Ben geçenlerde denemeye çalıştım ama pek başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim! Şimdilik geniş ve keskin bir şef bıçağını tercih ediyorum bakalım.
Pandispanyayı ayırdıktan sonra alt katına önce ara kremayı sürüp bunun üzerine cevizleri biraz da karamel sosundan ara ara gezdirerek yayın. Bu arada kapatacağımız diğer katın alt yüzüne üst için hazırladığımız kremadan (ya da diğerinden arttıysa o da olabilir) ince bir tabaka sürün. Sonra kapatın ve artık bir spatula ile pastanın üst kremasını bir miktar süsleme için ayırarak kaplayın.
Kremayı tamamen kapladıktan sonra ben toz fındık ile pastanın yanlarını süsledim. Sonra üst kata krema sıkma torbası ile minik öbekler yaptım bunların üzerine de şekli bozulmamış yarım cevizleri karamel sosuna batırarak yerleştirdim. En son karamel sosu uca doğru incelen bir kaşıkla akıtarak şekiller çizdim. İşte en sevdiğim bölümü bu aslında pasta yapmanın :) SÜSLEME!
Afiyet olsun...
Yengem ve yeğenimin doğumgününden lezzetler...
Geçtiğimiz hafta sonunda doğum günleri art arda olan yeğenimin ve yengemin kutlamalarını bir günde yapalım dedik. Pastayı ben yapmak istedim ve değişik bir tarif olsun istedim. Aslında yapmayı tasarladığım değişik pastalar oldu ama doğumgünü için çok uygun değillerdi. Sonuçta yine pandispanyalı bir tarif denemeye karar verdim. Aynı gün bir de ne zamandır yapmayı aklıma koyduğum, sevgili Sibel'in sakızlı lorlu kurabiyesini denedim.
Bir de yengemin (Eco'muzun) güzel tarifleri var. Fırsat bulup tariflerini bana gönderdiğinde hemen sizlerle de paylaşacağım. Ben özellikle mürdüm erikli tarta bayıldım.
NOT: Şimdi dikkatimi çekti de... Bu masa örtüsü neden böyle buruşuk diye düşünen olursa söyleyim. Masanın bir yanından 5,5 yaşındaki elemanımız pastalara karşı saldırıya geçmişken diğer yandan da 2,5 yaşındaki örtüyü çekiştirerek ulaşmaya çalışıyorudu. Masadaki tüm yiyecekler çapraz ateş altına alınınca tabi ki masa örtüsü de nasibini bu şekilde almış!
Wednesday, September 21, 2005
Elmayla devam...
Elmalı tariflere başlayınca hızımı alamadım galiba ve bu gün çok sevdiğim elmalı keki yapmışken tarifini de ekleyim dedim. İçine taze meyve giren kekler az yağ ile yapılsa bile yumuşacık oluyor ve bu yumuşaklığını da 2-3 gün koruyor. Tabi bozulmaması için serin bir yerde tutmakta fayda var.
ELMALI FINDIKLI KEK
Malzemeler
3 bardak sade kekun
1/2 bardak toz fındık
3 yumurta
1 + 1/3 bardak toz şeker
2/3 bardak süt
1/2 bardak sıvı yağ
3 orta boy tatlı elma
ayrıca ben bir de aroma vermesi için 1 çorba kaşığı kahvelerde kullanılan "french vanilla" kullandım.
Yapılışı
Önce yumurta ile şekerler 7-8 dakika çırpılır. Sonra sırasıyla süt, un, fındık, aroma ve sıvı yağ düşük devirde çırpılır. En son kabukları soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış olan elmalar eklenerek bir tahta kaşık ile karıştırılır. Önceden yağlanıp unlanmış ve dolapta beklemekte olan kek kalıbına dökülerek, fırının orta rafında 150 C de 1 saat pişirilir.
Thursday, September 15, 2005
Elmanın romantik hali!...
Bazı özel günler, özel misafirler vardır hani... Özel bir şeyler hazırlamak istersiniz, her zaman yaptıklarınızdan farklı bir şeyler. İşte bu tarif bence o gruba girer, çok özel ve güzel :) Biraz özen, biraz sabır birazcık da zaman istiyor ama sonuç değiyor...
Malzemeler:
Tek pandispanya için (ki bu tarifte x2 kullanıyoruz)
4yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sade kekun
(ya da elenmiş un+pirinç unu)
1/2 çay kaşığı saf vanilya
ayrıca;
arasına sürmek için çilek ya da vişne marmelatı
Krema için
250 ml süt (1 su bardağı)
100 gr toz şeker (1/2 su bardağı)
3 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya ya da toz halde saf vanilya
5 silme tatlı kaşığı toz jöle (ben 3 çay kaşığı dolusu agartine kullandım)
1 su bardağı süt kreması (ben 3 çorba kaşığı labne + 1 çorba kaşığı pudra şekeri de ekledim kıvam için)
Yapılışı:
Pandispanya hamurunu her zaman kullandığım tariften hazırladım. 4 yumurtayı ve toz şekeri bir çırpma kabında önce düşük sonra yüksek devirde rengi bej olana ve krema kıvamına gelene kadar (ki yaklaşık 7-8 dakika) çırpın. Sonra vanilyasını ve ununu ekleyerek en düşük devirde sadece karışana kadar çırpın çünkü bu aşamada fazla çırpıldığında hamur kıvamını kaybeder. Bu hamuru yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine her yeri eşit miktarda olacak şekilde yayın. Fırın tepsiniz ne çok büyük ne de çok küçük olsun. Mini fırın tepsisinden biraz daha büyük yani ve dikdörtgen olsun mümkünse :) Ben normal fırın tepsisinde yaptım ama biraz uğraştım sonrasında kenarını kesip düzeltebilmek için çünkü tepsi büyük geldi. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.
Bu arada pastanın tabanı için bir pandispanya hamuru daha hazırlayın. Ben ölçüyü yarıya indirmek istemediğim için hamurun yarısını kelepçeli kalıba döktüm diğer yarsını da kedi dili bisküvisi yaptım. Tabanın çok kalın olmaması gerekiyor.
Krema için şeker, yumurta sarısı ve vanilyayı el blender'ı gibi bir şeyle iyice karıştırın. Sütü kaynatın ve yumurta sarılı karışıma kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Sütün tamamını bu şekilde karışıma yedirdikten sonra tekrar tencereye alın ve çok kısık ateşte plastik çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirin. Bu aşamada çok sabırlı olmayı unutmayın!!! Sulu bir muhallebi kıvamına gelince ateşten alın.
Diğer taraftan toz jöleyi bir kaseye alarak üzerini kaplayacak şekilde kaynar su ekleyin. Karıştırarak eritin ve kremaya ekleyin, soğumaya bırakın (ben jöle yerine agar agar kullandım).
Bu arada ilk pandispanyanız pişmiştir herhalde :) Fırından alınca arasına nemli ve tabi ki temiz bir bez koyarak yağlı kağıt ile birlikte rulo yapıp üzerini örtüp ılınıncaya kadar bekletin. Bu sürecin sonunda ruloyu açıp içine marmelatı sürün ve yavaş yavaş tekrar rulo yapın ve bunu yaprken de pandispanyayı zedelemeden kağıdı çıkarın. Yaptığınız bu ruloyu tekrar yağlı kağıda sararak 1 saat kadar buzlukta bekletin. Tabi bundan hemen sonra kelepçeli kalıpta taban için ikinci pandispanyayı pişirmeye başlamayı ihmal etmeyin. Kalıbın altına yağlı kağıt koyarak pişirirseniz çıkması çok kolay oluyor.
Derkeeeen elmaları soyup küp küp doğrayın. Bu küpler çok büyük olmasın mümkünse ;) Doğradığınız elmaları limon suyuyla hafifçe ovarsanız renkleri kararmayacaktır. Sonra elmalarınızı da artık soğumuş olan kremanıza ekleyip şöyle bir karıştırın. Derin ve çok geniş olmayan bir kapta kremanızı, pudra şekeri ve labnenizi 8-10 dakika çırpın. Ben labneyi krema ve pudra şekeri ile pastalarda çok seviyorum. Biraz da kremanın kıvamını en güzel böyle buluyorum. Normal jöle kullanacaksanız belki ayrıca labne eklemenize gerek kalmayabilir. Ben agartine kullandığım için de tam katılaşmamış olabilir. Son olarak çırpılmış kremayı da diğer elmalı krema karışımına ekleyerek karıştırın.
2. pandispanyanız pişmiştir artık fırından çıkarın çünkü kelepçeli kalıp size lazım! Kalıbınızın altını streç film ile kaplayın ve dilimlediğiniz ruloları kalıbın tabanına ve kenarlarına yerleştirin. Sonra krema karışımını dökün ve en üste de sonra pişen yarım ölçü pandispanyayı kapatın. Bunun da üzerini streç film ile kapatıp dolapta en az 3-4 saat dinlendirin. Bu kadar işlemden sonra dinlenmek onun da sizin de hakkınız elbette :) Bu süre sonunda servis tabağına ters çevirerek alın ve yavaşça streç filmi üzerinden sıyırın ve altında yatan güzelliği seyredin!...
Sonraaaa...
Afiyet olsun!...
NOT: Bu tarifi yıllar önce tefal alış verişi sırasında hediye edilmiş olan kitaptan uyguladım yani tarif Emel Başdoğan'a ait. Aslında pandispanya tarifi kitapta verilenden farklı. Bu gün riske girmek istemediğim için elimin alışkın olduğu tarifi tercih ettim. Bir başka tarif için diğerini uygulamak istiyorum ve tabi o zaman sonucu sizlerle paylaşırım.
bu da elmanın salata hali :)
YEŞİL ELMA SALATASI
Malzemeler;
1 atom salata
2-3 yeşil elma
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı dövülmüş tarhun
1 tatlı kaşığı mayonez
2 tatlı kaşığı hardal
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 avuç kavrulmamış badem ya da fındık veya ceviz
1 tutam tuz
Yapılışı;
Atom salatayı 10 dakika sirkeli suda bekletip yıkadıktan sonra elinizle parçalara ayırın. Tarhun, yoğurt, hardal, zeytinyağı, sirke, mayonez, hardal ve tuzu bir kabın içinde iyice karıştırın. Elmalarınızı soyup küp küp doğrayın. Sonra tüm malzemeleri harmanlayıp üzerine bademleri ekleyin ve bademler dibe çökmesin diye bu aşamada çok fazla karıştırmayın :)
Bu salatanın olmazsa olmazı bence tarhun ve elma! Süper ikili... Nasıl yakışıyorlar anlatamam :) Kime yedirdiysem çok sevdi!
Afiyet olsun...
Monday, September 12, 2005
Tanay'ın Milföy Pastası
BAL BADEMLİ MİLFÖY LOKMALARI:
Malzemeler;
6 adet (kare) tatlı milföy hamuru
3 tatlı kaşığı bal+2 tatlı kaşığı su
bir çay tabağı file badem
Krema için hazır pudingleri üzerinde yazandan daha az süt kullanarak pişirebilirsiniz. Ben vanilya aromasını çok sevdiğim için bunu tercih ediyorum. Ya da daha acele yapmanız gerekiyorsa Dr. Oetker'in Dolgu Kreması'nı kullanabilirsiniz. Ya da kendim yapayım derseniz 250 ml süt, tepeleme 1 çorba kaşığı mısır nişastası, 3-4 çorba kaşığı şeker ve vanilya ya da kakao ile krema yapabilirsiniz.
Yapılışı;
Kare milföy hamurlarını dört eşit parçaya bölüp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 C fırında pişrin. Milföy karecikleri piştiğinde kat kat olacağı için ortasındaki katlardan birinden ikiye ayırın. Aralarına kremaları sıkarak kapatın.
Bir kaseye balı ve suyu koyarak karıştırın ve bir fırça yardımıyla milföylerin üstüne sürün. Daha sonra file bademleri üzerine yerleştirin.
Bu tarifi bana sevgili Bebek Kokusu dostlarımdan Tanay (Özgen) gönderdi. İnsanın küçük çocuğu olunca vakit o kadar değerli bir hale geliyor ki bazen verdiğimiz sözleri tutamayabiliyoruz ya da unutabiliyoruz ama sevgili Tanaycığım bana verdiği sözü unutmayıp özenerek bu tarifi göndermiş. Bu gün bu tatlıyı yaptık ve epeycede kalabalık bir grup tarafından yendi ve çoook beğenildi. Tarifin aslında portakal ya da limon koyulabileceği yazıyordu ama bu gün ben elimin altındaki malzemeye uyarlamak zorunda kaldım :) İnşallah bir dahaki sefere portakallısını denemek istiyorum. Bu şekilde denemek isteyenler için Tanay'ın tarifini aşağıya kopyalıyorum:
"Milföy hamurunu dört adet kare oluşturacak şekilde kesip, ısıtılmış fırında pembe beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. Hemen hemen altı üstü eşit kızarmalı. Sütü tencereye alıp, portakal hariç, tüm malzemeyi koyarak karıştıra karıştıra muhallebi kıvamında pişirip, ocaktan indirmeden portakalın kabuğunu rendeleyip, suyunu da sıkarak, önce portakal suyunu ekleyip, muhallebi tekrar göz göz olmaya başlayınca portakal kabuklarını da koyup, muhallebiyi ocaktan alalım. 5 dakika kadar mikserle çırpıp, hem biraz soğumasını hem de kıvam bulmasını sağladıktan sonra, kızaran milföyleri sandiviç gibi ikiye ayırıp içine muhallebiden sürüp, tekrar kapatalım. Hatta ben yaparken iyice ayırmadan arasına sürmeye özen gösteriyorum. Daha ılıkken üzerine pudra şekeri serpip servis yapıyoruz."
Buradan sana tekrar teşekkür ederim Tanay...
Afiyet olsun!
Sunday, September 11, 2005
Deniz ürünü sevenlere duyurulur!...
KARİDES GÜVEÇ:
Malzemeler (4-5 kişilik);
5 adet orta boy olgun domates
3 adet sivri biber
5-6 dal yeşil soğan ya da 1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
300 gr mantar
1/2 kg karides
zeytinyağı ve tuz
Yapılışı;
Ben bu güveci yaparken genellikle wok tava kullanmayı tercih ediyorum. Siz de genişçe ve biraz derince bir tava ya da tencere kullanabilirsiniz. 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı tavaya alarak orta ateşte biraz ısıtın ve ince kıyılmış 2 iri diş sarımsağı ekleyerek burnunuzla kontrol etmeye başlayın :)) Sarımsakları yakmamaya dikkat ederek sadece 7-8 saniye kadar tutup karidesleri ve bir miktar da tuzu ilave edin. Ben dondurulmuş karides kullanıyorum genellikle ve en harlı ateşte pişiriyorum. Kendi suyunu çekip biraz da kızarınca tavayı ateşten alarak genişçe, tüm malzemeleri harmanlayabileceğiniz bir kaba alın.
Sonra tavayı kağıt havlu gibi bir şeyle temizleyin çünkü tavada kalan parçalar yanıp yemeğin tadını bozabilir ;) Yine 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağını tavada biraz ısıtarak çok ama çok ince kıyılmış kuru soğan ve ince kıyılmış yeşil biberleri tavaya alın ve karıştırarak kavurun. Bu aşamada ben eğer varsa kuru soğan yerine yeşil soğanı her zaman tercih ederim ama her zaman insanın elinin altında bulunmayabiliyor bu durumda yerine kuru soğan da olur. Soğanlar pembeleşince karidesleri aldığınız kaba bunları da ekleyin.
Tekrar tavanızı kağıt havlu ile sildikten sonra yine 2 çorba kaşığı zeytinyağında ince kıyılmış 2-3 diş sarımsağı 7-8 saniye çevirin ve kabukları soyulup ince doğranmış (vaktiniz kısıtlıysa kabuklarıyla rondodan geçirseniz de olur) domatesleri ilave edin. Yine koklayarak kontrol edin. Ben yemeğin kıvamını koklayarak anlayabiliyorum ancak napiyim burnum çok iyi koku alıyor :) Bu güne kadar bu yöntemi denemediyseniz mutlaka deneyin çok işe yarıyor. Hatta insan bir süre sonra uzmanlaşıp düdüklüdeki yemeğin buharından gelen kokudan bile ne kıvamda olduğunu anlayabiliyor. İnanmıyorsanız deneyin lütfen ;) Yaklaşık 7-8 dakika süreyle domateslerinizi pişirdikten sonra tuzunu da ekleyerek karışım kabınıza alın.
Bu arada mantarlarınızı ılık su dolu bir kapta 15-20 dakika kadar beklettikten sonra iyice yıkayın. Aslında bu hazırlığı en baştan yaparsanız vakit kaybetmemiş olursunuz. Bir tencereye su, tuz ve limon suyu ilave ederek kaynatmaya başlayın. Su kaynamakta iken siz de mantarlarınızı ayıklayıp ince ince kıyın. Sonra da kaynamış suyun içine atarak 4-5 dakika kaynatın. Bu şekilde yapınca mantarlar kara suyunu bırakmamış oluyor ve güvecin rengi çok daha güzel oluyor. Son olarak mantarlarınızı süzerek karışıma ekleyin ve hepsini harmanlayarak güveç kaplarınıza paylaştırın. Küçük güveç kapları yerine ısıya dayanıklı fırın kabı da kullanabilirsiniz. Soğumadan üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri koyarak fırının ızgarasında peynirleri kızarana kadar tutun.
Karides güveci tereyağla da yapıyorlar aslında ve çok da lezzetli oluyor ama karides zaten fazla kolestrol içeren bir şey bir de üzerine tereyağ fazla olur diye düşünerek ben her zaman zeytinyağını tercih ediyorum. Bir de biz ailece ya sadece balık + salata ya da çorba veya bu tip deniz ürünlerinde biri+salata ya da çorba olarak yemeyi tercih ediyoruz. Hepsini bir arada yemek hem fazla geliyor hem de lezzetleri karışıyor.
Afiyet olsun...
Friday, September 09, 2005
Ruziş'in Tarif Defterinden :)
PLUM KEK
Sevgili kayınvalidem çok güzel yemek yapar. Şimdi Bodrum'da yüzmekle ve gezmekle meşgul ama buraya döndüğünde acısı çıkacak elbet :)) Tepsi mantıları, su börekleri, patatesli bazlamaları ve daha bir sürü Kayserili tarif sıraya girdi bile ;)
Ben şimdilik O'nun tarif defterinden naçizane bir alıntı yapmakla yetineceğim...
Malzemeler:
3 su bardağı elenmiş un
3 iri (ya da 4 küçük) yumurta
1,5+1/2 su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre)
2/3 su bardağı sıvı yağ
2/3 su bardağı süt
2/3 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 kase ayıklanmış ve küçük doğranmış mürdüm eriği
1,5 tatlı kaşığı dolusu tarçın
1 paket hamur kabartma tozu
Yapılışı:
Doğranmış erikleri bir tavaya alarak üzerine 1/2 su bardağı şeker ilave edin. Bir süre harlı ateşte pişirip bir kenarda soğumaya bırakın.
Bir kapta yumurtaları ve şekeri 7-8 dakika kadar önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Sonra sırasıyla yağı ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. Bir başka kapta elenmiş un, kabartma tozu ve tarçını iyice karıştırdıktan sonra iri kırılmış ceviz ve eriği de ekleyerek karıştırın ve diğer karışımın içine ekleyin. Mikserle düşük devirde birkaç dakika daha karıştırıp, önceden yağlanıp unlanmış ve buzdolabında bekletilmiş kek kalıbına hamuru boşaltın. 150 C'de, fırının orta rafında 1 saat pişirin. Mümkünse yanına bir de çay demleyin ve ...
Afiyetle yiyin ve yedirin :) Baktınız yemiyorlar annem gibi "peki beğenmediyseniz yemeyin" deyin, mecburen yerler!
Wednesday, September 07, 2005
10 küçük mutluluğum :))
Sevgili Emel tarafından sobelendiğimi görünce gerçekten çocukken sobelendiğimdeki gibi hissettim kendimi :) Yemekle ilgili bir yorum okuyacağımı zannederken... :)
...ve işte
1) 2,5 yaşındaki oğlumun sabah şimşek gibi yanıma gelip "şaat buçuk oldu Banu kalk artık" diyerek sarılıp öpmesi...
2) Akşam bütün işlerimi bitirdikten sonra kaygısızca oturup eşimle kahve içip çene çalmak, güzel bir film izlemek...
3) Yıllardır devam ettiğim resim grubumdaki dostlarımla ve hocamla resim yapıp, çay eşiliğinde sohbet etmek...
4) Oğlumun, yemeğinin hepsini yiyip bitirmesi :)))
5) Yeğenlerimin "halacıııım..." demeleri...
6) Annemle alışverişe çıkmak, dedikodu yapmak ;)
7) Kuzenimin bizde kalması...
8) Sinemada naneli sakız eşliğinde film izlemek...
9) Rengarenk yünler ya da bocuklar alarak eve dönmek, sonra hemen bunların başına oturmak...
10) Yeni bir mutfak aleti almak ve hemen kullanmak. Tabi sonunda da bu aletin çok işe yaradığını düşünmek...
Ben de Devrim'i sobeledim!..
Monday, September 05, 2005
Sıcak günlerden sonra ilk kez tavuk!
PASTIRMALI RULO TAVUK
Malzemeler;
8 adet tavuk biftek (kemikleri alınmış ve hafif dövülmüş but)
8 parça pastırma
1 çay bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı dolusu hardal
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Pişirmek için fırın torbası
Yapılışı;
Marinatı hazırlamak için hardal, yoğurt, sarımsak, tuz ve zeytinyağını iyice karıştırın. Bu karışıma tavukları ekleyip en az 1 saat bekletin. Daha sonra tavukları marinattan tek tek alarak kemiklerin alınmış olduğu iç kısma birer parça pastırma yerleştirin (isteğinize bağlı olarak bir parça dil peyniri de ekleyebilirsiniz bu aşamada). Pastırmayla birlikte tavukları rulo yapın ve pişerken açılmaması için bir kürdan yardımıyla tutturun.
Fırın torbasını önce bir sudan geçirip sonra bir tepsinin üzerinde tavuk rulolarını düzgünce yerleştirin. Hepsini yerleştirdikten sonra torbayı bir kaç yerinden delerek, 200 C fırının orta rafında 1 saat kadar pişirin.
Yanında patates püresi ya da sebze garnitürleri ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Friday, September 02, 2005
Pek sükseli bir tarif!...
CEVİZLİ KARAMELLİ TART
Malzemeler:
Tart Hamuru için;
3 su bardağı elenmiş un + 1/2 su bardağı pirinç unu
125 gr oda sıcaklığında margarin ya da tereyağ
2/3 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Cevizli Karamel için;
2 çay bardağı (ajda bardaklardan olacak) + 1 kahve fincanı toz şeker
2 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı (ajda bardak) süt kreması
2,5 su bardağı iri kıyılmış ceviz (hatta sadece ikiye bölünmüş)
Yapılışı:
Hamuru yoğurduktan sonra 25-28 cm çapında bir tart kalıbına yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin (bu hamur şeftalili tart hamurunun aynısı gibi sadece yağ 25 gr daha fazla).
Asıl mesele "cevizli karamel"in yapılışında. Ben bu tarifi Beyaz Mutfak'ın kitabından yaptım. Gerçi tart hamurunu kendi bildiğim gibi yapmayı tercih ettim. Üzerindeki cevizli karameli kitapta anlatıldığı şekilde yaptım.
Toz şeker ve balı bir tencereye koyup, koyu renkli bir karamel kıvamına gelene kadar pişirin demiş kitap ben de aynen öyle yaptım. Bunu wok tavada yapmayı tercih ettim ben iyi de oldu. Bir de harlı ateşte pişirmeye başlayıp sonra tava çok ısındıkça arada ateşten alarak ayarlamaya çalıştım. Şeker ve bal karışımı eriyip karamel kıvamına gelince, sıvı kremayı ekleyin demiş kitap ben de öyle yaptım. Ne mi oldu???... Karamel çok sıcak nispeten krema da soğuk olduğu için ne olduğunu siz tahmin edin. Betona dönüştü! Kitapta herhangi bir uyarı yok e ben de hesaplayamadım haliyle ve itiraf edeyim panikledim biraz :P Karıştırıp betonlaşan topakları düzeltmeye çalıştım falan ama olmadı. Bunları yaparken ocaktan almıştım tavayı. Neyse sonra tekrar ateşe koydum çünkü kitapta kremayı ekleyip kaynatın diyordu. Gerçekten de ısınınca olması gereken kıvama geldi.
Bu aşamaya geldikten sonra tavanın altını söndürün ama ocakta kalsın ve cevizleri ekleyip karıştırın. Pişmiş tartın üzerine cevizli karameli eşit miktarda döküp soğumaya bırakın.
Şimdi de bir kaç dip not. Ben ettim siz etmeyin ;)
1. Şeker ve balı karamel kıvamına getirdikten sonra, tavayı ocaktan almadan ve yavaş yavaş kremayı ekleyin. Kaynadıktan sonra da altını kapatın, fazla kaynarsa gereğinden daha sert bir karamel olur.
2. Ceviz mevsiminin gelmesini bekleyin. Şunun şurasında 15 gün kadar sonra mis gibi kokan cevizler gelir artık. Benim cevizler geçen yıla ait olduğu için çok da hoşuma gitmedi kokusu.
3. Karameli yaptığınız tava ya da tencereyi içindeki karışım tartın üstüne gidene kadar mermer gibi soğuk bir zemin üzerine koymayın :)
Veee... bu ufak tefek pürüzlere rağmen pek havalı bir tart oldu ve yiyenlerin hoşuna gitti. Denemenizi tavsiye ederim, havalı ama yapımı hiç de zor olmayan bir tarif...
Afiyet olsun.