Thursday, January 12, 2006

Bizim evin bir klasiği : Zeytinli Kek



Annemin çok sevdiği bir Kıbrıs'lı arkadaşının hatırasıdır bu tarif bize. Çocukluğumdan beri hep çok sevmişimdir. Ne zamandır aklımdaydı sizlerle paylaşmak, oldukça değişik bir tarif çünkü.

Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış zeytin
3 su bardağı un
2/3 su bardağı erimiş tereyağı (ya da margarin)
1/3 su bardağı zeytinyağı
3 adet yumurta (1'inin sarısı yüzüne)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2-3 adet incecik doğranmış soğan
1 avuç dolusu kuru nane

Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp kek kalıbına dökebileceğiniz gibi muffin kalıplarına da dökebilirsiniz. Naneyi iyice ufalayarak kullanmak gerekiyor. En son olarak da ayırdığımız 1 yumurta sarısını keklerin yüzüne sürün.

Bu arada geçmiş bayramınız kutlu olsun ve daha nice bayramlar görün sevdiklerinizle birlikte...

7 comments:

ZeYNeP said...

Gercekten cok lezzetli gibi soğan bile var hımmm,
yaparım listeye aldım ,

ellerine saglık,
Figen

Banu Ucak said...

Figencim hiç tereddüt etmeden denemeni tavsiye ederim. İnan içindeki soğan çok güzel bir tat veriyor ve söylemesen kimse anlamiyor bile soğan olduğunu ama çok incecik kiyman lazim :) Teşekkür ederim...

Banu Ucak said...

Çok değişik bir tadı var di mi Burcu? Tarifi duyanlar şaşırıyor soğan falan diyince :)

Anonymous said...

Ellerinize sağlık.Gerçekten de lezzetli bir kek oluyor. Tatlıdan Tuzluya diye bir kitap var. Sanırım oradan alınmış. Yanılıyor muyum?

Banu Ucak said...

Merhaba Fatma Hanım,

yazımın başında da belirttiğim gibi annemin çok sevdiği ve şu an ne yazık ki aramızda olmayan, Kıbrıslı bir arkadaşının tarifi bu. Bizim için böyle bir özelliği var ve her yaptığımızda onu da aramızda hisseder ve anarız.

Anonymous said...

Merhabalar
Lezzetli bir tarife benziyor. Fakat 2-3 soğan derken kuru soğanı kastediyorsanız çok gelmiyor mu? Ya da soğanlar ne boyutta olmalı diye de sorabilirim. şimdiden teşekkürler.

Banu Ucak said...

Merhaba Şirin,
tarifte kuru soğan kullanılıyor, yumurta büyüklüğünde 2-3 soğan normal bu tarif için, fazla gelmiyor ama soğanların çok ince kıyılması gerekiyor. Zaten o zaman sadece tadı oluyor soğanın, ağıza gelmiyor yerken. Eğer çok ince kıymak zor gelirse rendenin iri tarafıyla rendeleyebilirsiniz de.

sevgiler