Thursday, February 22, 2007

Renkli Kurabiyeler



İki sevimli hayalet bakmışlar ki hava çok güzel hadi demişler kırlara gidelim! Gitmişler, gezmişler, eğlenmişler... kelebekler, çiçekler, böcekler derken hatırlamışlar ki ilk cemre düşmüş meğer havaya :)

İşte bizim sevimli hayaletlerin tarifi:

Malzemeler:
2 yumurta
125 gr (4 türk kahvesi fincanı pudra şekeri)
125 gr tereyağ (dolaptan çıkarıp 30 dakika bekletseniz yeter)
1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 çay kaşığı saf vanilya
1 paket hamur kabartma tozu (unla birlikte eleyin)
aldığı kadar un

Yapılışı:

Önce tereyağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra yumurtaları ve sıvı yağı ilave edip karıştırın. Son olarak azar azar unu eleyerek bu karışıma yedirin. Klasik kulak memesi kıvamına geldiği zaman un eklemeyi bırakın. Ben bu aşamada hamurumu 3 parçaya böldüm ve parçalardan birine turuncu diğerine yeşil gıda boyasını bıçak ucu ile çok az miktarda katarak yedirdim. İki küçük delikanlı için biraz eğlence olsun diye!

Hamurları yoğurduktan sonra içindeki tereyağın kendini bırakmaması için mutlaka en azından yarım saat kadar buzdolabında ve hava almayan bir kabın içinde dinlendirin. Daha sonra üzerine yağlı kağıt sererek 0,5 cm kadar açın ve kalıplarla kesin. Yağlı kağıt serilmiş bir tepside, önceden ısıtılmış fırınınorta rafında 150-175 derece arası ısıda altı pembeleşene kadar 20 dakika kadar pişirin. Sonra tel ızgara üzerine alarak soğutun. Soğudukça daha kıtır kıtır oluyor bu kurabiyeler, hava geçirmeyen bir kap içinde de rahatlıkla 1 hafta dayanıyorlar.
Bir süredir yukarıdaki fotoğrafta görülen mermer parçasının peşindeydim :) 50x50 cm boyutunda bu mermer üzerinde hamurla bu tip çalışmalar yapmak için çok uygun. Özellikle içeriğinde katı yağ olan kurabiye hamurları, kalıpla keserken biraz fazla uğraşıldığı için özelliğini kaybetmeye başlıyor bir süre sonra. Mermerin soğuk bir yapısı olması bu zorluğu büyük ölçüde aşmamızı sağlıyor. Kalıpla kesilmiş hamuru kaldırırken de yapışma olmadığı için yine büyük bir kolaylık sağlıyor. Kısacası bulabilirseniz siz de peşine düşebilirsiniz :)
Afiyet olsun!... Posted by Picasa

10 comments:

kamiş said...

Sevimli hayaletler pek sevimli olmuşlar. Mermer de iyi fikir hakkaten. İyi düşünmüşsün. Mermercilerden kestirebilirsin heralde.. Ellerine sağlık. Sevgiler.

HULYA said...

Ne güzel bir sayfa bu renk renk.Tek kişilik doğum günü pastaları fikrinize de bayıldım.Ellerinize sağlık!Ben de beklerim.(MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR???)

Ferhanca said...

kurabiyeler çok şirin ellerine sağlık.afiyetv olsun..sevgiler.Ferhan

Rakunt ideas said...

Çok sevimli olmuş ellerine sağlık ...

Anonymous said...

merhaba, bayıldım hayaletlerinize .. :)

Sımsıcak sevgilerimle...

Anonymous said...

Merhaba Banu hanım siteniz ve yaptıklarınız harika elinize sağlık kurabiyeler ve minik tek kişilik pastalarınıza bayıldım :) görüşmek dileğiyle sevgiler benden size.
www.pastacikiz.com

Banu Ucak said...

Kamilecim teşekkür ederim. Mermer bence de mermercilerde kestirilebilir ama hazıra konmak kolayım ageldi doğrusunu istersen ;)

Hülya tek kişilik pastalar benim de çok hoşuma gitti sağol.


Ferhan, Zerrin, Tuğba ve Pastcı Kız hepinize yorumlarınız için çok teşekkür ederim, hayaletlerim de beğenildikleri için pek sevindiler :)

Sevgiler...

Anonymous said...

Sevgili Banu,
Kurabiyelere kullandigin tahta cubuklarla ilgili sorumun hemen ardindan kurabiye kalibini (ozellikle adam seklinde olani) nereden aldigini, Ankarada nereden bulabilecegimi biliyorsan soyler misin? En son bu hafta sonu migrostan aldigim (gondol marka içinde 6 farkli sekilde kalip var)kaliplarla hazirladiklarim kurabiyeden cok kucuk biskuviler gibi oldu. Sanirim biraz daha buyuk kaliplara ihtiyacim var. Cevabin icin simdiden tesekkurlerimi gonderiyorum.
Sevgiler
Berna

Banu Ucak said...

Merhaba Berna,
ben bu kalıpları İngiltere'deki bir siteden sipariş ettim. Biraz yüksek bir posta ücreti ödedim ama istediğim malzemelere de kavuştum :) Sana bu sitenin linkini vereyim orya bir göz at istersen. Bir de benim blogda linki olan pasta malzemeleri.com a bakmanı tavisye ederim. Sevgili Berna (siteyi kuran arkadaşımızın adı) çok güzel kalıplar getirmiş. Yurt dışıyla uğraşmak istemezsen buradan da getirtebilirsin.

İngiltere'deki sitenin adresi bu:
http://www.cakescookiesandcraftsshop.co.uk/acatalog/Gingerbread-Cookie-Cutters.html

sevgiler.

Anonymous said...

Blog üyeleri Karahan Unlar en ucuz şekilde www.naturaturk.com dan temin edebilirler.