Wednesday, December 06, 2006

Pizza ve Calzone



Bizim için pide neyse İtalyanlar için de Calzone öyle bir şey. Hani nasıl bizim kapalı pidelerimiz vardır bir de açık pidelerimiz, pizza ve calzonenin İtalyanlar açısından benzer bir yanı var.

Ben ikisi için de aynı hamur kullandım ama Calzonenin içinin sosu biraz daha fazlaca ve biraz da farklı.

Hamur Malzemeleri ;

200 ml su (elde yoğurulacaksa ılık)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
350 gr un
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz


Sos Malzemeleri;
pizza için
1 su bardağı domates püresi
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş ince kıyılmış sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı

calzone için
yukarıdaki malzemelere ek olarak 1/2 çay bardağı süt kreması

Harç malzemeleri;

Pizza için ben genellikle jambon, sucuk, mantar ve rendelenmiş kaşar peyniri kullanıyorum. Ustune de pizza baharatı. Bu baharatı yazın Viyana'dan almıştım, Almanca bilen birine içeriğini tercüme ettireceğim yakında o zaman bunun da tarifini veririm. Şimdilik kekik kullanabilirsiniz.

Calzone için harç olarak küp doğranmış sucuk ve dil peyniri kullandım.


Bbu hamuru ekmek makinesinde hazırladım. Eger elde yoguracaksanız 10-15 dakika yoğurup 1 saat kadar da ılık bir ortamda dinlendirin. Daha once yaptığım pizza hamurlarından daha iyiydi.

Elinizi zeytinyağına batırarak hamuru tepsiye yayın ve 10 dakika kadar dinlendirip üzerine malzemeleri yayın. 190 derece fırının alt rafında 20 dakika kadar pişirin. Fırının içine ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyarsanız daha yumuşak olur.

Posted by Picasa

Calzonenin hamurunu elde ya da merdane ile açabilirsiniz. Sonra yarısına sos ile karıştırılmış sucukları yaydım ve bunun üstüne de küp doğradığım dil peynirini ekledim. Malzeme ekleme faslı bitince diğer yarısını dolu kısmın üstüne kapattım. Üzerine su sürüp pizzayı pişirdiğim şekilde pişirdim.

Bu tarif benim daha önce fotoğraflayıp da bir türlü bloga koyamadığım bir tarifti. Bu gün arkadaşlarıma bunun değişik bir versiyonunu yaptım ama ne yazık ki fotoğraflamak aklıma gelmedi hiç. O hali de çok hoşumuza gitti. Calzonecikler şeklindeydi :) Pastane poğaçalarından biraz daha büyükçeydi. Başka çeşitlerle ve özellikle salatalarla birlikte çay yanına da sunulabilecek bir çeşit oluşturdu. Bir de bu gun yaptıklarımın üzerine su yerine yumurta akı+sarısı karışımından sürdüm.

Özellikle ekmek makinesi olanlar için, son derece pratik bir şekilde ortaya çıktığından dar vakitlerde bile uygulanabilecek güzel bir tarif.

Afiyet olsun...

4 comments:

Anonymous said...

Banu'cum ikiside nefis olmuş, bende makinada deneyeyim en kısa zamanda ellerine sağlık canım, sevgiler kolaylıklar

Banu Ucak said...

Ebrucum çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Ekmek makinesi bazen cankurtaran gibi oluyor. Mis gibi yoğurulmuş nefis bir hamurla kolayca pizza ziyafeti verebiliyorsun. Hile sayılır mı bilmem ;)

BaharYeli said...

elinize saglik, ay görünce birden canim cekti :=))

Banu Ucak said...

Teşekkür ederim Sevgi, valla bazen burada görünce benim de canım istiyor :)