Wednesday, September 27, 2006

Fındıklı Bisküvi


Fındık etkinliğine katılamadığım için üzülmüştüm çünkü öğünlerimizin birinde mutlaka yer alan çok sevdiğimiz bir yemiştir fındık. Bu bisküviler de öyle lezzetli oldu ki ağızda dağılıyor ve mis gibi fındık tadı insanın damağında kalıyor.

Ben 2 boyda yaptım bisküvileri bir kısmı satandart pötibör bisküvi boyunda, bir kısmı da kahve yanına birer lokmalık kimsenin itiraz etmeyeceği boyda ;)

Malzemeler;
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 türk kahvesi fincanı fındık yağı
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı süt
3 su bardağı un
1 su bardağı toz fındık
1 paket kabartma tozu
2/3 su bardağı esmer şeker
1 tüp vanilya-tereyağ aroması (Dr Oetker'inki çok güzel)

Yapılışı;

Önce yağı, yumurtayı, şekeri ve aromayı elinizle yedeirerek karıştırın. Sonra başka bir kapta karıştırdığınız un+kabartma tozu+fındık karışımını yavaş yavaş yedirin ve klasik kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Bu hamuru 15-20 dakika kadar dinlendirip un serpilmiş zeminde merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın ve şekilli kalıplar yardımıyla kesin. Hamuru açarken arada çok olmamak kaydıyle un serperek açarsanız merdaneye yapışmaz ve daha kolay açılır.


Kalıpla kestiğiniz hamuru spatül yardımıyla şekli bozulmadan alabilirsiniz. Ben bu iş için yıllar önce aldığım yukarıdaki fotoğrafta görülen geniş tereyağ bıçağını kullanmayı daha çok seviyorum.


Bu arada fırını 175 derecede önceden ısıtın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek üzeri pembeleşene kadar orta rafta 15-20 dakika pişirin. Bu malzemelerle yaklaşık 2,5 tepsi bisküvi çıktı.

Yapımı insanı yormayan bu lezzetli bisküvilerin bir kısmını eve ayırdım bir kısmını da akşam üzeri gittiğimiz anneler grubumuzun şeker annesi Ayşegüller'e götürdüm. Çocuklar gelip gidip yediler. ben de canım arkadaşımın isteği üzerine hemen eklemek istedim tarifi :)
Afiyet olsun... Posted by Picasa

9 comments:

yemek vakti said...

Merhabalar,
bisküvilerin güzel olmus. Kalibi cok hos. Böyle bi kalib daha hic görmemistim. Ayni carsilarda satilan bisküviler gibi olmus.
ellerine saglik!

Sevgiler

Bocuruk said...

Banu'cuğum,
Ne güzel bisküviler böyle çok iştah açıcı görünüyor. Ben de bu kalıplardan daha önce hiç görmemiştim. Fındık yağı yerine herhangibir sıvıyağ veya zeytinyağı kullanabilirmiyiz?
Sevgilerimle...

Banu Ucak said...

Sevgili Arife ve Böcürük ben bu bisküvi kalıplarına takıntılıyım :) Geniş bir koleksiyonum olacak bu gidişile. Bu kalıbı ben de çok sevdim, tepesindeki yeşil butonu itince bisküvinin ortasındaki delikleri yapıyor.

Fındık yağı yerine zeytinyağı ya da soya yağı da gayet güzel olur tabi. Fındık yağı çok belirgin bir tat vermiyor ama mesela zeytinyağının aroması daha belirgindir. Ben her ikisini de çok severim ama bu bisküvide içinde kullandığım fındığın aromasını bastırmasın diye zeytinyağını tercih etmedim. Diğer sıvı yağları da kullanabilirsiniz tabi.

Sevgiyle ve sağıkla kalın

Anonymous said...

Bisküviler çok güzel görünüyor, bu kalıbı ilk defa sende görüyorum :))) çok beğendim. Ellerine sağlık

Anonymous said...

Banucum kalıbı ben de çok beğendim, bisküvilerde hazır alınanlar gibi nefis olmuş ellerine sağlık. Acaba kalıbı nerden aldın bulabilir miyiz??

Banu Ucak said...

Ah biz hepimiz aynıyız :)) Bunlar bizim oyuncaklarımız gibi. Çocukken yeni alınan oyuncağa sevindiğimiz gibi seviniyoruz heyecanlanıyoruz değişik bir mutfak aleti görünce çok hoşuma gitti yorumlarınız.

Ben bu kalıbı Bilkent'teki Tepe Home'dan almıştım. Diğer Tepe Homelarda var mi bilmem ama Ankara'da yaşayanlar oradan hala bulabilirler son gidişimde yine görmüştüm.

Oya Kayacan said...

Banu'cuğum, Burcu'ya gönderdin mi? Kalıbın gerçekten çok şeker. İstanbul Tepe'lerinde ararım...

Banu Ucak said...

Oya'cim umarım cevap yazmakta gecikmemisimdir simdi gordum mesajini. Insallah Istanbul'un Tepeleri'nde de vardır ve sana bulundugu yerden goz kırpar hemen :)

Bu arada anlayamadim kusura bakma n'olur Burcu'ya neyi gonderdim mi? Bu ara hafizam ve dikkatim cok daginik acaba bir sey mi atladim diye dusunuyorum ama cikamadim icinden.

Sevgiler...

Anonymous said...

Merhabalar Banu,petibörler çok cici görünüyor.
Ben de yeni aldım bu kalıptan henüz denemedim,çocuklar bayılacak eminim,okuldan gelince bir bardak süt ve bu bisküviler süper olacak :)

Bu kalıp Eminönü Fermo'da var.Ben yeni aldım fiyatı da : 10 YTL

Merak edenler için yazdım.

Selam ve sevgilerimle