Saturday, February 11, 2006

Portakal Şekerlemesi


Malzemeler;
6 tane portakalın kabuğu
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
su

Yapılışı;
Portakal kabuklarının içindeki beyaz kısmı aldıktan sonra arada bir suyunu değiştirerek bekletin. Bizde yaklaşık 2 günde bu kadar portakal kabuğu birikti. Acısının çıkması için her seferinde yeni kabukları eklerken diğer kabukların içinde durduğu suyu değiştirdim ve tamamlandığında kabukları minik minik doğradıktan sonra bir kez kaynattım. Kaynadıktan sonra bu suyu dökerek tekrar üzerini geçinceye kadar suyunu ve şekerini ekleyerek yeniden kaynatmaya başladım. Yaklaşık 30 dakika kaynattıktan sonra limon suyunu ekledim ve suyunu çekmeye yakınken alıp fırına koydum. 175 derecede arada bir karıştırarak dibinde kalan suyu da tamamen çekmesini sağladım. Tamamen kurumasını beklemeden çıkardım. Soğuduktan sonra fotoğraftaki gibi küçük kaplara bölerek bir kutusu hariç diğerlerini derin dondurucuya kaldırdım. Keklere, kurabiyelere, pudinglere ve aşureye kullanılmak üzere bekliyor şimdi. O kadar lezzetli ve aromalı oluyor ki neredeyse bu haliyle bile yenilebiliyor şeker niyetine.

6 comments:

tugce:-) said...

bayılırım portakal şekerlerine :) yapımı biraz uzun zamana yayılsa da aslında basittir. keklerin üstüne süsü diye koymayı da severim, tek başına yemeyi de...
iyi ki yapmış ve bizimle paylaşmışsın :)

Banu Ucak said...

Sevgili Tugce guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim :) Aklimda benzeri bir yaklasimla baska meyve sekerleri de yapmak var ;) Tutturabilirsem palasirim yine. Sevgiler...

Anonymous said...

Çok hoş diymi? Bende yaptım ama küçük bir farkla.Şekerle kaynattıtan sonra yağlı kağıt üzerine serip kuruttum ve pudra şekerine buladım.Bu şekilde oda ısısında uzun süre durdular.Dediğiniz gibi şeker gibide yemek çok güzel oluyor.Ellerinize sağlık.

Banu Ucak said...

Merhaba Emine Hanım, az önce blogunuzu gezdim ne güzel şeyler yapmışsınız, sizin de elleriize sağlık. Portakal şekerlemenizin tarifini de okudum. Sizin yönteminiz de çok aklıma yattı. Aslında bu aralar değişik bazı denemeler yapmak istiyorum, o yüzden bu yöntemi okuduğum da iyi oldu bana fikir verdi. Bakalım kafamdaki denemeler başarılı olacak mı :) Eğer olursa hemen paylaşacağım burada.

Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler

Anonymous said...

Selamlar,
bende yeni bir sayfa yaptım ziyaret ederseniz mutlu olurum.
sevgiler
gül

http://www.damak-tad.blogspot.com/

Banu Ucak said...

Merhaba Gül, aramıza hoşgeldin o zaman.

Şimdi gezmeye gidiyorum blogunu...