Sunday, October 09, 2005

Tatil bitti... En azından şimdilik :)

SAKIZLI LORLU KURABİYE











Tatile gitmeden önce sevgili Sibel 'in damla sakızlı ve lorlu kurabiyesini denemiştim. Zaten ne zamandır aklımdaydı ama tatlı lor bulmak çok kolay olmuyor buralarda. Benim her zaman peynir aldığım bir mandıra var Yeni Pazar diye. Onlar getiriyorlar ama malesef her zaman ben denk gelemiyorum. Daha önce alıp da derin dondurucuda sakladığım yarım kilocuk vardı elimin altında. Benim kendi geliştirdiğim bir pizza tarifim var bir gün onu da tam ölçüleriyle yazarım sizlere. Bu tarif için saklıyordum aslında o loru ama baktım ki iş uzuyor ben de şimdi kullanayım bari dedim. İşte tahmin ediyorum ki bu yüzden benim kurabiyeler biraz değişikliğe uğradı. Donup da çözülmüş bir lor, tazesi gibi olmuyor mutlaka. Bir kere çok su bırakıyor. Bu yüzden tarifte verilenden daha fazla un aldı. Bu sefer ben sert olmasından korktuğum için içine biraz daha zeytinyağı ekledim. Kısacası hamuru toparlayabilmek için biraz cebelleştim ama yine de çok güzel oldu kurabiyeler.

Ben bu tarifi çok benimsedim çünkü hem çok lezzetli hem de çok besleyici ve sağlıklı. 2,5 yaşındaki oğlum tepsinin başına oturdu ve sıcağıyla bir kaç tane kurabiyeyi yedi :) Zannetmeyin ki çok iştahlı bir çocuk. İştahı normaldir hatta biraz da cins bir çocuktur yemek konusunda. Kendine has tercihleri var. Mesela süt içmez... süt içmeyen bebek olur mu hiç? Oluyormuş işte! Her gün küçük beyin bu açığını kapatmaya çalışmak bana düşüyor tabi ki :) Tarifi çok sevmemin sebeplerinden biri bu. Hatta damla sakızı dışında vanilya, kakule vs aromalarla da tatlandırıp değişik versiyonlarını geliştirebiliriz, ama yine deeee damla sakızı çok çok güzel bir lezzet veriyor.

Bu kurabiyeyi denemek için biraz deneyimli olmak gerekiyor gibi geldi bana. Nasıl desem, o kıvamı iyi bilmeyen birisi un miktarını iyi ayarlayamayabilir mesela. Ben size tamamen Sibel'in verdiği ölçüleri vereceğim tarifin aslına sadık kalarak. Dediğim gibi peynirimden dolayı benim ölçüm çok farklı oldu. Yalnız şunu söyleyim eğer damla sakızını seviyorsanız biraz daha bol kullanabilirsiniz. Ben biraz fazla kullandım ve çok güzel oldu. Hatta annemler biraz daha fazla koyabilirmişsin dediler. Tabi bu biraz da herkesin kendi damak zevkiyle ilgili bir şey.

Malzemeler:
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 250 g lor
- 1 su bardağı şeker
- 2 yumurta (birinin beyazı ayrılacak)
- 1/4 limonun suyu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 su bardağı un (yaklaşık)
- 2 küçük parça damla sakızı
- Bir kase susam

Yapılışı ile ilgili detayları da yazmıyorum. Özellikle Sibel'in sayfasından okumanızı tercih ederim çünkü tarif vermenin ötesine geçmiş çok hoş paylaşımları var.

Sibel'e çok teşekkür ediyorum yine, bu tarifi arşivimize kazandırdığı için. Bize ait tatlar bunlar, damla sakızı, lor peyniri ve tabi zeytinyağı. Bu yönü de daha cazip kıldı açıkçası, daha bir sahip çıktım sanki bu tada...

4 comments:

ZeYNeP said...

Eline saglik Banu,
bende bu tarifi sibel sayesinde ogrendim ve surekli yapmaktayim, hos bir lezzet benim icin, ZipZip oglum icinde yemesi cok keyifli geldi, sibel'e yeniden tesekkur ediyorum ,

zeynep

Sibel said...

Banu ellerine sağlık! Beğenmen ve yazman beni çok mutlu etti inan ki. Benim de en çok benimsediğim kurabiye bu sanırım:)
(Zeynep abla, rica ederim!)
Sevgiler...

Dilek'ce said...

Hosgeldin Banu,
Sibel'in bu tarifi sanirim günlüklere verilen en büyük armagan. Ben de yapmistim. Arca gibi IFE'de severek yedi. Benim de cok hosuma gitti tarif. Hele o mis koku!

Banu Ucak said...

Çocuklarin sevmesi ne güzel di mi? Herhalde annelerin en hassas konularindan biri bu :) Dilek çok haklısın Sibel'in çok güzel vermiş olduğu çok güzel bir armağanı bu.