Saturday, October 15, 2005

NarYE...


NARLI GÜLLAÇ

Bu akşam iftarı ailece yaptık. Zaten ramazanın da tadı böyle çıkıyor aslında. Birlikte ezanın okunmasını beklemek, hep birlikte yemek yemek, üstüne içilen mis gibi demlenmiş çaylar, bir de tabiki özenle yapılmış tatlılar. Akşamki tatlılarımızdan biri de sevgili yengem Rezzan'ın Narlı Güllaç tatlısıydı, yani nar etkinliğimize ait tarifimin altında aslında Rezzan'ın imzası var. İşte tarif:
Malzemeler
6 yaprak güllaç
1 bardak iri kırılmış ceviz
1 lt süt
6 çorba kaşığı toz şeker
2-3 çorba kaşığı gül suyu
Sosu için;
2 su bardağı nar suyu
2,5 tatlı kaşığı nişasta
4 tatlı kaşığı toz şeker
Süsleme için
1/2 su bardağı nar tanesi

Yapılışı
Süt ile şekeri karıştırarak ateşe alın. Isınan sütün içine yavaş yavaş küçük parçalara kırılmış güllacı karıştırın. Sürekli karıştırarak pişirin ve 1-2 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın. Biraz ılındıktan sonra gül suyunu ilave edin. Soğumaya yakınken de cevizi ekleyin ve bir kalıba dökün. Kelepçeli kalıp gibi bir kalıba da dökebilirsiniz ama altına streç film sererseniz bozulmadan çıkması daha kolay olur. Daha sonra dolaba kaldırın.

Bir yanda nar suyu, şeker ve nişastayı biraz kıvam alana kadar pişirin. Çok koyu kıvamlı olmaması gerekiyor, çünkü sadece sos olacak.

En son servis yaparken, tatlınızın üzerine sosun bir bölümünü dökün ve nar taneleri ile de süsleyin. Sosun kalan bölümünü tabaklara dilimlenen güllacın üzerine dökmek için ayırın. Afiyet olsun...

Sevgili Dilek sana ev sahipliğin için şimdiden teşekkür ederim...

24 comments:

dilek said...

Banucugum bu ne hos bir güllac böyle! Müthis! Ellerine saglik! Rezzan yengene de tarif icin tesekkürler!

Banu Ucak said...

Asıl ben teşekkür ederim Dilekçim, heyecanla yeni gelcek tarifleri bekliyorum. Sayende nar hakkında epey detaylı bilgi sahibi olduk, iyi oldu.

Burcu said...

Çok şık, bir sunum bu. İyi ki paylaştın. Ne güzel şeyler yapılırmış güllaçla meğer. Ellerine sağlık. Rezzan Yenge'ne selamlar:)

Sibel said...

Şahane olmuş bu güllaç Banu! Yengenin de senin de ellerine sağlık. Sayenizde bir çeşit daha güllaç öğrendim:)

tuhfe said...

Banu Mmmmmuhteşem bir görüntü, ellerine sağlık.

zinnur said...

Gullacin simdiye kadar gordugum en guzel yorumu bu. Ellerine saglik.

yemekvebiz said...

Ne ilginç bir yöntem bu !
Bayıldım ..Güllaçlar içinde ne güzel yumusamıs ve uyum sağlamıştır tahmin etmek güç değil..
Çok şık olmuş, Sibel den sonra seni gördüm ve ikinizde harikasınız.

Ellerinize sağlık.
Figen

yemekvebiz said...

Ne ilginç bir yöntem bu !
Bayıldım ..Güllaçlar içinde ne güzel yumusamıs ve uyum sağlamıştır tahmin etmek güç değil..
Çok şık olmuş, Sibel den sonra seni gördüm ve ikinizde harikasınız.

Ellerinize sağlık.
Figen

Mutfakta Zen said...

ben de zinnur'a katiliyorum! beyaz ve kirmizi harika olmus. ellerine saglik gerçekten de. nar aslinda öyle çok seye uyabilecek bir meyve ki, gördügüm yorumlar herkesin çok yaratici oldugunu gösteriyor. harikasiniz vallahi.
tijen

xtra said...

güllaçları almıştık zaten bu tarif üzerine ben de işe girişeyim artık...

Banu Ucak said...

Akşam iftarda misafirlerim vardı. Az önce gittiler ve ben heyecanla oturdum bilgisayarımın başına, yorumlarınızı okuyunca da çok mutlu oldum. Şimdi de büyük bir zevkle tek tek bütün narlı tarifleri dolaşacağım :)

Hepinize tek tek teşekkür ederim...

elcinin_mutfagi said...

Harika bir güllac tarifi..Bu ne kadar degisik bir sunum böyle.Muhtesem gercekten, resmen insani ekrana cekiyor:) ellerin dert görmesin cokkkk güzel!

ipek [mail adresimden ulaşın] said...

Merhaba,
ilk defa güllacın bu şekilde yapılabileceğini gördüm.Ellerinize sağlık.

Hatice said...

çok değişik bir tarif, görüntü de bir harika ellerine sağlık banu...

hatice said...

Banu çok güzel olmuş güllaç. Çok orjinal bir yapım ve sunum, yengenin ellerine sağlık...

burcukusu said...

sevgili banu
bu ne güzel bir tatlı göyle
kutlarım
ellerine sağlık

Dilek... said...

Banu, goruntu gercekten cok hos. Ustundeki yildiz da cok guzel olmus. Cesaret edersem kelepceli kalip ile denemek istiyorum. Rezzan'in da ellerine, emegine ve hayal gucune saglik.

Oya Kayacan said...

Banu'cum, güllaç senin elinden özel günler için giyinmiş özel bir tatlı olup çıkmış. Yaparsam şamfıstıkla denemek isterim, biraz da üstüne serperek mesela...

Anonymous said...

Tek kelimeyle süperr....Mavi44

Banu Ucak said...

Elçin, İpek, Hatice, Burcu, Dilek, Oya ve Mavi hepinize verdiğiniz enerji için çok teşekkür ederim. Yengem adına da tabi.

sevgiler

Anonymous said...

HEPİNİZİN GÜZEL YORUMLARI İÇİN TEŞEKKÜREDERİM
REZZAN

Pitircik said...

Harika gorunuyor. Ellerinize saglik!!!

Anonymous said...

ellerinize sağlık harika.ben hep normal güllaç yapardım ama bu daha kolay!ama nasıl oluyorda tatlı yayılmıyor? içindeki güllaç parçaları bir muhallebi kıvamımı veriyor çünkü un yok ,yağ yok ,nişasta yok.aynı kalıptan benimde var,tatlıyı ters çevirip çıkarınca sorun yaşadınızmı acaba?
teşekkür ederim bu güzel tarif için en kısa zamanda yaparım .sevgiler...Mübeccel

Banu Ucak said...

Merhaba Mübeccel,

gullac kendisi zaten nişasta ya onun için kaldıracağı ölçüde süt ekleyince yayilmadan kalıptan çok güzel çıkıyor, herhangi bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum deneyebilirsin :)