Wednesday, October 19, 2005

Mine'nin kadayıfı aklıma takılmıştı... Şimdi artık midemizde...


Sevgili Mine 'nin yaptığı kadayıf öyle güzel görünüyordu ki, ne zamandır aklımdaydı denemek. Yıllar önce bir kere çok başarısız bir denemem olmuştu, o kadar başarısızdı ki kadayıf dendi mi tüylerim havalanıyordu! Neyse sonunda bu duygudan kurtuldum :) Yiyenler de bayıldı, teşekkürler sevgili Mine...

KADAYIF TATLISI

Malzemeler
500 gr kadayıf
120 gr tereyağı
150 gr dövülmüş ceviz

Şerbet için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1,5 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Önce kadayıfları tel tel ayrılacak hale getirip sonra da eritilmiş ılık tereyağ ile her yeri yağlanacak şekilde karıştırdım. Bu şekli verebilmek için ben çok küçük olmayan orta büyüklükte bir fincan kullandım. Kadayıftan bir tutam alıp fincanın dibine yerleştirdim ve ortası çukur kalacak şekilde sıkıştırdım. Sonra ortasındaki çukura bolca ceviz koyarak bir tutam daha kadayıfla kapattım ve onu da sıkıştrıdıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye ters çevirdim. Hepsini bu şekilde dizip, iyice kızarana kadar 150 C de pişirdim. Yaklaşık 3 tepsi kadayıf oldu. Bu kadayıfların yarısı bir grup misafir için yarısı da başka bir grup içindi. Bu nedenle yarısının şerbetini dökmedim. Yukarıda verdiğim şerbet ölçüsünün yarısını yaptım. Daha sonra kalan kadayıfları da tekrar yukarıdaki ölçünün yarısı ile hazırladığım şerbetle tatlandırdım. Burada dikkat edilmesi gereken şey eğer kadayıf soğuksa şerbetin sıcak olmasıymış annemin dediğine göre. Bu şekilde yapınca ikinci grup daha güzel oldu gibi geldi bana.

Bir de Mine'nin ölçüsünden farklı olarak benim ceviz miktarım daha fazla gibi, bir de şerbet biraz daha fazla. Bu damak zevkine göre ayarlanabilir.

Tekar teşekkürler sevgili Mine...

NOT: Bu arada Mine'nin kurabiye tariflerine ve fotoğraflarına bayılıyorum. Baktıkça içim açılıyor :)

8 comments:

ZeYNeP said...

Harika gorunuyorlar, ellerine saglik, bayram alternatiflerimiz cogaliyor, gerci yurtdisinda kapimizi calan pek olmuyor ama, yinede kendi nefsimi koreltmek icin yapmam lazim :))
afiyet olsun.

zeynep

Banu Ucak said...

Zeynep teşekkür ederim. Aslında tepside çekilmiş fotoğraf da çok şirin göürünüyordu ama bir türlü iki fotoğrafı yükleyemedim. Bu tatlıları yemeye korkar olduk artık kiloydu kolesteroldü derken. Neyseki ramazan ayında bu ayrıntıları unutuyoruz yoksa geleneksel tatlılarımız tarihe karışacak neredeyse...Sevgiler

Burcu Özdoğan said...

Sevgili Zeynep kadayıf çok nefis görünüyor.Ellerine sağlık
sevgiler
Burcu

Anonymous said...

merhaba kadayıf çok güzel görünüyor aklıma birşey takıldı şerbet üç tepiye yetiyor mu tatlının üst kısımları kuru kalırmı?

Banu Ucak said...

Aslında bu biraz damak zevki ile ilgili bir şey galiba. Bizimkiler biraz daha çıtır çıtır ve çok şerbetli olmayanini tercih ettiler. Bir de ben çok sıkışık dizmedim kadayıfları. Çok dolu 3 tepsi değildi yani. Eğer bol şerbetli isterseniz artırabilirsiniz miktarı.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tuhfe said...

İyi bayramlar.

Banu Ucak said...

Bayram tatilimiz biraz uzadı ve yeni döndük sayılır. Ben Bodrum'dan bağlanıp sürprizler yapacaktım sözde ama orada hatların ne kadar kötü olduğunu hesaba katamamışım. Sayfamı açamadım, arada denk getirip açsam da fotoğraf yükleyemedim ve en sonunda pes edip dönmeyi bekledim.

Hepiinize yorumlarınız için teşekkür ederim. Hurma yerken görüşmek üzere...