Wednesday, February 20, 2008

Çikolatalı... portakallı... hem de bademli bir tart!...

2003 yılının mart ayına ait Bon Appéttit dergisinin kapak tarifiydi bu tart. Almışım, kütüphaneme koymuşum ve unutmuşum. İçinde gerçekten özel bulduğum tarifler var ve bu tartı yaptıktan sonra da kendisine çok haksızlık ettiğime karar verdim!...

Tarifin orijinaline sadık kalarak yaptım sayılır. Sadece portakal şekerlemeleri elimin altında, daha önce yapmış olduğum şekerlemelerdi o kadar. Ben yine de tarifteki portakal şekerlemesinin yapılışını yazacağım çünkü bir dahaki sefere bunu deneyeceğim. Bir de bir sonraki denememde tarife sadık kalmayacağım noktalar olacak ki bunlar biraz kişiye özgü tercihler sayılırlar.

Portakal Kabuğu Şekerlemesi;

1 portakal

1/4 (60 ml) cup şeker

2 tablespoon (30 ml) su

Jülyen sebze soyucunuz varsa bununla yoksa bıçakla şeritler halinde portakalın kabuğunu soyun. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar soğuk su koyarak kaynatın. 30 saniye kaynattıktan sonra suyunu süzün. Sonra tarifteki suyu şekeri ve süzülmüş portakal kabuklarını tekrar tencereye alarak orta hararetli bir ocakta şeker çözülene kadar karıştırın. Daha sonra çok düşük ısıda, kaynatmadan kabuklar yarı saydam hale gelene ve şurup biraz koyulaşana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu süre sonunda kabukları çatal yardımıyla süzerek tabağa alın ve serin bir yerde (dolapta değil evin serin bir yerinde) mümkünse bir gün bekletin.

Tart Hamuru;

1/2 cup oda sıcaklığında tereyağı

1/2 cup şeker

1/4 teaspoon (yarım çay kaşığı) tarçın

1 fiske deniz tuzu

6 tablespoon (90 ml) kakao

3/4 cup un

Genişçe bir kapta yağı, şekeri, tarçını ve tuzu iyice karışana kadar çırpın. Sonra kakaoyu eleyerek çırpmaya devam edin. Son olarak unu da eleyerek hamur haline getirin. Bu hamuru en az 1 saat en çok 1 gün dinlendirerek kullanın. İki parça yağlı kağıt arasına alarak 23 cmlik bir tart kalıbına denk gelecek kadar (25 cm gibi) açın. Eğer bu şekilde yapmakta zorlanırsanız tart kalıbına bastırarak da kaplayabilirsiniz. Çatalla yer yer delerek buzdolabında 30 dakika bekletin.

Pişirme aşaması için tarifte önceden ısıtılmış 190 derece fırında 14 dakika deniyor fakat benim fırınım için ısı fazla geldi. 175-180 dereceyi aşmamam gerekiyor. Siz de fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Üst dolgu için;

1 cup file badem, (önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar kavurun)

2 teaspoon (2 tatlı kaşığı kadar) şeker

1 teaspoon tarçın

1 cup süt kreması (hafif çırpılmış)

1 cup kıyılmış bitter çikolata

1 tablespoon Grand Marnier (ya da herhangi bir portakal likörü)

Bir kapta şekeri, tarçını ve bademi karıştırı. Süsleme için bir kaç parça portakal kabuğu şekerlemesini ayırın ve gerisini bu karışımın içine alın. Pişmiş tart tabanı üzerine bu karışımı eşit şekilde yayarak hazırlayın.Kremayı tencereye alarak orta ateşte kaynama aşamasına kadar ısıtın.Sonra ateşten alarak çikolataları ekleyin.Çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Tamamen eridikten sonra likörü de karıştırarak tart hamuru üzerine yayın ve buzdolabında en az 3 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Bu tart çay ya da kahve yanına tek başına bile rahatlıkla ikram edilecek bir tatlı. Hatta bence tadına varabilmek için en iyisi bu şekilde yemek. Damak zevkinize ve elinizdeki malzemeye göre değişiklikler yapabilirsniz. Badem yerine fındık, tarçın yerine vanilya kullanabilirsiniz. Ben önümüzdeki günlerde kestane şekeri ile denemeyi planlıyorum mesela.

Bu tür tartları altı çıkabilen tart kalıplarında pişirebilir ve sunumunu da buradan yapabilirsiniz. Bu şekilde çok daha kolay oluyor.

20 comments:

pelin said...

PORTAKAL ÇİKOLATA VE BADEM birleşimi en dayanamadığım tatalardan biridir. bu arada yulaflı kurabiye tarifini de aldım. En kısa zamanda deneyeceğim.başarıya ulaşırsam bundan sonra başka kurabiye yapmam, en sağlıklı tarif bu çünkü.tarifler için teşekkürler ve ellerine sağlık.

sevdamavisi said...

Nefis olmuş ellerine sağlık.
Ankarada buluşuyoruz, katılırsan çok sevinirim. ayrıntılar sitemde. sevgiler

kizilciksurubu said...

Cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Iyi hafta sonlari.

ebrulitatlar said...

Nefis bir tart olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler..

ebruli pastalar said...

Tart nefis görünüyor, ellerinize sağlık.
Hayırlı kandiller..

kursatsenturk said...

yaf bunları gördükçe karnım kazınıyor :D

Tijen said...

Muhteşem bir üçlü!
Onları sevmeyen olabilir mi acaba?

cilek-marzipan said...

Banu,
bunlar harika gözüküyor, şimdi olsa en az 2 dilim yerdim:))
Sevgiler
Ezgi

bir de muzlu kekini de çok beğendim..

zarpandit_gokche said...

ya bu kadar gusel tart yapılırmı ya janım cekti ama:)
sayfanıza yeni takılanlardanım :)
şöyle bir bakiim dedimde sayfaya en alttaki h.cevizli muffinede bayıldım..allahım cok guseller..ellerinize sağlık..:)

hande said...

Gerçekten kapak kızı olmayı hak etmiş bir tart tarifi bende aldım bu tarifi hemen yapılıcaklarımın arasına ellerine sağlık...sağlık ve afiyetle

FUNDA said...

mesai bitimine kalmış 1,5 saat canım nasıl tatlı çekerken Allahım bu tart bu tatlı yemek istiyoruuuum :)

azra said...

ELLERINIZE SALIK BASARILARINIZ DEVAMININ DILERIM

fatmagülün suçu ne said...

Çok güzel görünüyor, canım istedi =)

İsmail said...

merhaba dökme demir tencere ve tavaları dökme demir tava linkinden satın alabilirsiniz.

vincent said...

Merhabalar,

Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
memnuniyet duyacagiz.

Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

Ptitchef'e kaydolmak için
http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
"Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

Saygilarimla

Vincent
Petitchef.com

HANDE CİGER said...

ÇİKOLATA ve portakal iki sevdiğim birleşmiş.ellerine emeğine anlatımına görseline sağlık....

seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
çay makinesi

seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
tost makinaları
döner ocağı
remta çay kazanı
Endüstriyel
sanayi tipi
çay otomatı
remtamutfak.net
Döner ocağı
çay kazanları
sanayi tipi
sanayi tipi
döküm ızgara
mutfak
full film izle
full film izle
cerciko.com

seolara said...

Paylaşımlarınız harika ilgiyle takip ediyorum. Başarılar.
http://www.remtamutfak.com - Çay Kazanı - Çay Makinaları - Semaver - Tasarruflu Çay Makinesi - Döner Makinası - Tost Makinesi - Fritöz - ızgara - meyve suyu soğutucusu - portakal sıkma makinesi - Sıcak Çikolata Makinesi - Waffle Makinesi - Portakal Sıkacağı - Çorba Kazanı - Kahve Makinesi - Su - Süt Otomatı - Sosis Makinesi - Krep Makinası

Anonymous said...

Yemek Kulübüm'ü kurduk! Siz olmadan olmaz :)

Paylaşılan tatlar merhaba,

Kısa bir süre önce Yemek Blogunuzu ziyaret etme fırsatı bulduk ve blogunuzda yer alan yemek tariflerinizi, tariflerinizde kullanmış olduğunuz görselleri çok beğendik. Blogunuz için oldukça emek ve zaman sarfettiğinizi blogunuzun her sayfasında hissettik. Bu harika blog için sizi kutlarız. Ellerinize, emeğinize sağlık!

Yemek blogger’lığı oldukça emek ve zaman gerektiren bir uğraş. Onca zaman ve emek harcadıktan sonra yapılan yemeklerin beğenilmesi, takdir edilmesi ve blogun takip edilmesi tüm blogger’ların en büyük arzusu. Bu durumdan yola çıkarak yemek blogger’larına blogunda yayınladıkları yazı ve tarifleri daha çok kişiye ulaştırabilmesi, bloglarına ve sosyal ağlarındaki hesaplarına ziyaretçi ve takipçi kazandırabilmesi için özel bir internet sitesi oluşturma fikrinde yoğunlaştık ve Yemek Kulübüm’ü tasarladık.

Yemek Kulübüm’de ücretsiz olarak üye hesabı oluşturan kullanıcılarımız, yemek tariflerini ve görsellerini kolayca paylaşabilmekte, profillerinde kendilerine ait blog ve sosyal ağ hesaplarının linklerini paylaşabilmekte ve böylece yemek tariflerini beğenen site kullanıcılarını kendi bloglarına ve sosyal ağ hesaplarına çekebilmektedir.

Yemek Kulübüm’ün en çok seveceğiniz özelliklerinden birisi de blogunuzda olduğu gibi üye hesabınızdan günlük yazabiliyor olmanız ve günlüğünüzü sosyal ağlarda kolayca paylaşabilmeniz. Kendi blogunuzda yazmış olduğunuz yazıların bir kısmını bu bölümde paylaşıp blogunuza takipçi ve ziyaretçi çekmek sizin için çok daha kolay olacak.

Tüm bu kolay ve faydalı kullanım özelliklerinin yanı sıra Yemek Kulübüm üye hesabınızdan paylaşmış olduğunuz kendinize ait yemek tarifi ve püf noktalarından puanlar toplayarak her ay çeşitli hediyeler kazanma şansı da elde edebilirsiniz.

Ayrıca; Gıda Danışmanım’a soru sor, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, mutfakta püf noktaları, mutfak ve gıda sözlüğü, gıdaların ve yemeklerin kalori değerleri, gıdaların saklama sıcaklıkları ve koşulları, gıdaların sağlığımıza faydaları ve zararları gibi pek çok konu gıda mühendisi ve beslenme uzmanlarımızın kaleminden Yemek Kulübüm’de.

Blogunuza ve sosyal ağlardaki hesaplarınıza daha fazla ziyaretçi ve takipçi çekmek için sizi de blogger dostu Yemek Kulübüm’e bekleriz.

Yemek Kulübüm üye hesapları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için http://yemekkulubum.com/yemekkulubum linkiden hesabımızı inceleyebilirsiniz.

Yemek Kulübüm’de düzenlenen Ödüllü Yemek Puan Oyunu hakkında detaylı bilgi almak için http://yemekkulubum.com/icerik_sayfa/ekle-yemek-tarifi-kazan-yemek-takimi linkimizi ziyaret edebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Yemek Kulübüm
www.yemekkulubum.com