Sunday, October 14, 2007

Piknik ve "muffin"



Bu gün bayramın son günü ve biraz gecikmeli de olsa herkesin bayramı kutlu olsun. Dün Ankara'da yazdan kalma başlayıp akşama doğru kışı hatırlatmaya çalışan güzel bir sonbahar havası vardı. Aylardır hasret kaldığımız yağmur sesini dinledik nihayet günün bitiminde. Öyle bir hale geldik ki yağmuru duyduğumuz anda hep beraber coşkuyla camlara fırlıyoruz! Bir biz değil bakıyorum bütün mahalle halkı pencerelerde. Eh kolay değil, bütün yazı samanlığa dönüşen bahçelere, zamanından önce kururcasına yapraklarını döken ağaçlara içimiz acıyarak bakmakla geçirdik. Çocukluğumda şöyle bir laf duyardım sürekli büyüklerimden "eller aya biz yaya"... evet biz hala "yaya" ne yazık ki :( Ha pardon ama küresel ısınmaydı bunun sorumlusu di mi ya! Nasıl da unuttum?! Bu küresel ısınmanın bizi nasıl çöle çevirdiğini anlayamıyorum da galiba ondan unutuyorum. Hayır neden Avrupa'da yaz günü bile şakır şakır yağmur yağıyor da biz burada suuuu suuu diye inliyoruz ki? Her şey de bizi mi buluyor acaba?... Neyse söylenecek söz çok ama burada bu konulara girmeyi sevmiyorum o yüzden biz "muffin"lere gelelim en iyisi.



Bu yazın başında aldığım Women's Weekly'nin "Muffins" kitabı her an elimin altında. Ne denediysem hep çok güzel oldu. Daha önce de çikolatalı bir tarif vermiştim ki o da sizlerden gelen yorumlara da bakılırsa çok beğenilen bir denemeydi. Biz yaz kış demeden ufak göl kenarı pikniklerini çok severiz. Herkesin zevkine göre ufak bir sandviç, termosa çay/kahve ve üstüne bir de "muffin" bu yazın klasiği oldu. Bu sevda uğruna da kitapta neredeyse denemediğim muffin tarifi kalmadı. Aslında burada yayınlamak istediğim farklı lezzetler var ama dayanamayıp bunu da paylaşmak istedim.

Hindistan cevizli topkekler (Coconut muffins)

Malzemeler;
2 cup (300g) kekunu (ya da un+kabartma tozu)
90 g tereyağı (oda sıcaklığında)
1+1/3 cup toz şeker
1 cup hindistan cevizi rendesi
3 çorba kaşığı iri çekilmiş hindistan cevizi (arifoğlunun var)
1 adet hafif çırpılmış yumurta
1 cup (250 ml) hindistan cevizi sütü (marketlerde konserve olarak var)
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya (bu da benden)

Yapılışı;

Bir kapta yumurta, tereyağı, şeker, vanilya ve hindistan cevizi sütünü karıştırın. Sonra yavaş yavaş hindistan cevizi ve unu ekleyerek karıştırın ama kesinlikle sadece karışana kadar yani homojen olsun aman çırpayim diye uğraşmayın. Ne kadar eziyetsiz di mi? Bu iş çok zevkli yani ne kurabiye hamuru gibi yoğurmak ne de kek hamuru gibi çırpmak gerekiyor! Sadece karıştırıyorsunuz ve sonuç her seferinde çok başarılı. Tabi malzeme işin en önemli kısmı her zaman olduğu gibi. Eğer iyi bir lezzet yakalamak istiyorsanız malzemenin en güzelini bulmaya çalışın her zaman. En pahalısı en iyisidir diye düşünmemek gerekiyor alışveriş sırasında. Genellikle kaliteli malzeme, emsalleri içinde tabi ki daha yüksek fiyatlı oluyor ama bazen de fiyatı yükselten başka maliyetler insanı yanıltabiliyor. Bu durumda ne yapmak gerekiyor tabi ki aldığımız malzemeleri kullanırken dikkat etmek ve sonucu değerlendirmek. Bunu günün koşuşturmacası içinde ne kadar başarabiliriz?... İşte bütün mesele bu :) Bu da biraz konuya duyulan ilgiye bağlı bence.

Şimdi sıra geldi bu muffinleri pişirmeye, önceden ısıtılmış 160 derecede 25 dakika yeterli oldu benim fırınımda. Siz de üzeri pembeleşene kadar pişirebilirsiniz. Ha bir de kitap 80 ml lik 12 kaba bölün diyor ama ben yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi 9 + 12 kaba paylaştırdım böylece daha küçük porsiyonlarım oldu.

Bu tarifi bir de şu şekilde denedim, hindistan cevizi yerine çekilmiş fındık kullandım ve ilaveten 1/4 cup süt ekledim. Bir de 80 gr lık bitter çikolatayı (ki bu bir kare pakettir) kıyarak hamura son aşamada karıştırdım. Bu hali de çok beğenildi ve hatta acıbadem kurabiyesi havasında oldu biraz.

İyi denemeler ve mis kokulu "muffin"ler!...
Posted by Picasa

8 comments:

Nazkız said...

Oh be nihayet bir tarif daha, gözümüz yollarda kaldı vallahi, hemen deneyeceğim ama "sıvı vanilya, bu da benden" ne demek? yani ahçının sırrı mı, biraz tüyo???

Banu Ucak said...

Sevgili Nazkız haklısın çok uzattım arayı ama işte burdayım artık :) Vanilya yok aslinda tarifte ama ben çok sevdiğim için ekledim. Benden demek o anlama geliyor yani :) Yakıştı da gerçekten ama ben hep saf vanilya kullanmaya çalışıyorum, lezzeti çok etkilediğini düşünüyorum. İşte aşçının sırrı budur ;)
Sevgiler...

NiNo said...

cok guzeller misgibi kokmuslardir eminim ellerine saglik

Banu Ucak said...

Teşekkürler sevgili Nino :) Terayağı ve hindistan cevizinin kokusu çok cezbediyordu gerçekten!...

Pembelinin Mutfağı said...

Merhaba, muffinler çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Bu arada küçük kağıtları ayrıca başka bir muffin kalıbına koymuşsun, onlar plastik mi? Daha önce rastlamadım, nereden aldığını sorabilir miyim?

Banu Ucak said...

Teşekkür ederim Pembeli :) Aslında bu yoruma cevap yazmıştım ama her nedense çıkmamış şimdi dikkatimi çekti yeniden yazayım. KAğıt kalıpları ayrıca silikon tekli kalıpların içine koydum. Bu kalıplar son derece kullanışlı. İçine kağıt kalıp konmada bile kolayca çıkıyor ben sadece görünüm hoşluğu olsun diye kağıtları da kullandım. Bu kalıpları ben Yıldız'da bir dükkandan (MU&BA Home) aldım ama bir kaç yerde daha dikkatimi çekti. Ankara'da Depo diye mağazalar var başka şehirlerde de var mı bilemiyorum. En son orada tek tek de satıldığını görmüştüm mesela.

bahar said...

Merhaba
kekun yoksa yine dediginiz olcude unun icine kabartma tozu mu eklenicek.Onu parantes icinde olcu vermeden yazmissiniz ya bir sey degismiyor sanirim??
Tesekkur ederim

seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
tost makinaları
döner ocağı
remta çay kazanı
Endüstriyel
sanayi tipi
çay otomatı
remtamutfak.net
Döner ocağı
çay kazanları
sanayi tipi
sanayi tipi
döküm ızgara
mutfak
full film izle
full film izle
cerciko.com