Monday, September 25, 2006

Özbek Pilavı


Bu pilav yanına çok fazla başka çeşit gerektirmeyecek kadar besleyici ve doyurucu. Özellikle de çocuklar için çünkü protein, karbonhidrat, lif her şey var. Bu açıdan düşününce etli sebze dolmalar da can kurtarandır çocuklu aileler için aslında. Tarifi veren kişi aslında içine acı kırmızı biber de eklendiğini söylemişti ama benim için pilavı yemesi gereken asıl hedef bizim ufaklık olunca biber eklemedim. Sadece muskat kullandım baharat olarak.

Pilavın yanına bir de tarifini sevgili Evcini'nden alıp uyguladığım enfes zeytinli ekmek ve zeytinyağda kurutulmuş domates (az haşlanmış olursa çok güzel oluyor) servis ettim. Bu ekmek inanılmaz lezzetli ve bereketli kesinlikle denemenizi öneririm. Misafirlerime çay eşliğinde kek gibi ikram bile ettim ben :)

Gelelim pilava...

Mlazemeler

1 orta boy soğan
2 orta boy havuç
2 çay fincanı pirinç
300 gr iyice pişmiş dana kuşbaşı
2 tatlı kaşığı toz muskat
30 ml (yaklaşık 2,5 yemek kaşığı) fındık yağı
1 tatlı kaşığı tereyağ
1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu
2,5 çay fincanı et suyu

Yapılışı;

Pirinçleri 1 saat kadar önce sıcak suda bekletin. Sonra soğuk su ile, pirinçleri kırmadan bir kaç su nişastası akana kadar yıkayın. Soğanı olabildiğince ince kıyın, havuçları rendeleyin. Yayvan bir tencerede yağla soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun. Üzerine havuçları rendeleyin, didiklediğiniz kuşbaşı etleri ekleyerek kısa bir süre daha karıştırın. Daha sonra yıkanmış pirinci de ilave edin. Tuzunu ve muskatı da ekleyerek bir süre daha kavurun. En son olarak sıcak et suyunu da ekleyin ve önce orta hararette sonra düşük ısıda pilavınızı pişirin. En az 15 dakika demlenmesi gerekiyor servisten önce. Bu süre sonunda servis edebilirsiniz...
Afiyet olsun. Posted by Picasa

7 comments:

LaMa said...

Ilk yorum benden olsun...
Bol malzemeli pilavari kesinlikle cok severim, dedigin gibi yanina ayrica bir yemek degerektirmiyor.
Yayinladigin resimler gercekten cok hos belirtmeden gecemeyecegim.
Ellerine saglik

Anonymous said...

Bol malzemeli proteinli nefismi nefis bir plav olmuş elinize sağlık.sevgiler.Özge

Tuz ve Biber said...

Merhaba,
özbek pilavına bayılırım. İçinde hem çok malzeme hem de et olunca çok lezzetli oluyor. Zaten ben her çeşit pilava bayılırım:)
ellerine sağlık enfes görünüyor..
Sevgiler..

Banu Ucak said...

Sevgili Lama, güzel yorumların için çok teşekkür ederim :) Ben de senin blogunu gezdim veee turp başlıklı kız salatana bayıldım. İlk fırsatta yapacağım bunu.

Özgecim çok teşekkür ederim. Keşke tattırma olanağımız da olsaydı buradan di mi ;)

Evrencim ben de değişik pilavlar yapmayı çok seviyorum. Aslında düşününce sırf pilav çeşitlerimiz bile yeter dünyaya, ne kadar zengin ve renkli bir mutfağımız var. Yorumun için çok teşekkür ederim.

Sevgiler

Tuz ve Biber said...

merhaba,
Sitendeki tarifler www.gurme.net in sayfasında senden izin alınmadan kelimesi kelimesine yayınlanmakta bilmem haberin var mı? Biz diper bloglar olarak tepkimizi dile getirdik ama işi otomatiğe bağlamışlar link aldıkları siteye ne zaman yeni bir tarif eklense onların sayfasında birebir resimleriyle birlikte çıkmakta..Düpedüz hırsızlık üstelik reklam da aldıkları için bir de para kazanıyorlar..Buna engel olabilmenin tek yolu Settings diyorsun, site feed'i seciyorsun, publish site feed var, onu eger NO secersen kapaniyor, bir diger opsiyon da kisa ozet vermek, onun icin de publish site feed yes'te kalacak, sen bir altindaki descriptions'u short sececeksin. Nasil tutmak istiyorsan.
http://gurme.net/Index.php?paged=6 ya girince site sahipleri ile girdiğimiz polemiği görebilirsin

Banu Ucak said...

Evrencim bilgiler için çok teşekkür ederim. Farkında olmaz mıyım hatta bununla ilgili bir yazı yazmıştım bakarsan aşağıda görebilirsin. Bir de yorumlara bakarsan Türkay adlı şahsiyetin yorumunu okuyabilirsin veee atalarımız boşuna yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış dememişler diye düşünürsün herhalde benim gibi.

İnatla ve ısrarla devam ediyorlar yazık ki. Dediklerini yaptım ama Tijen'in dediğine göre bir kaç gün alabiliyormuş etkin hale gelebilmesi. "Description" ı "short" seçtim çünkü iyi niyetle güncellemelerden haberdar olmak isteyenleri cezalandırmak gibi geldi diğer seçenek.

Neyse el birliğiyle bunun önüne geçeceğiz inşallah. Bir elin nesi var ama çok elin çok sesi var, onlar bir el biz çok eliz di mi ama ;)

sevgiler.

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) said...

merhaba, blogunuzu yeni keşfettim, özbek pilavınızın benzerinin tarifini bende yazmıştım bloguma, eleştirilerinizi almak isterim:)
bu arad blogunuzdan tarfilerinizin çalınması mevzuu beni çok sinirlendirdi, alanların pişkinlikleri de, gereken ne ise yapılsın.

sevgilerimle-)