Monday, September 11, 2006

Bu tarif piyasada "nugget" diye satılan, dışı çıtır kaplamalı tavuk parçalarının evde yapılmış bir versiyonu. Çok lezzetli oldu, kimin aklına gelmiş bilmem bunu uygulamak : ) Kızartma yöntemiyle yemek pişirmek normalde tercih ettiğim bir şey değildir aslında ama arada ev halkı bu yöndeki taleplerini dile getirince abartmamak şartıyla kuralları yumuşatıyoruz. Bu da o kaçamaklardan biri işte...

Malzemeler;

2 adet tavuk göğsü (kişi başı 1 parça diye düşündüm ben)
2 paket baharatlı çubuk kraker
1 adet çırpılmış yumurta (iri bir yumurta)
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı;

Tavuk göğüslerini iyice yıkayıp kurulayın. 1 cm kalınlığında dilimlere ayırın. Ben bunu enlemesine yaptım ama ince uzun şerit isterseniz dikine de kesebilirsiniz. Bu parçaları çırpılmış yurtaya batırın ve daha sonra rondodan geçirilmiş ya da dövülmüş olan kraker ununa bulayın. Parçaları hafifçe silkeleyin ki üzerine tam yapışmamış parçalar dökülsün ve tavada yanmasın. Sonra kızgın yağa atıp kızartın.

Tavuk etinin çok iyi pişmiş olması gerektiği için ve hem de dış kaplamasının yanmaması için kızartmayı yaptığınız yağ, tava ve ateşin harareti çok önemli. Ben her zaman olduğu gibi yine kalın tabanlı çelik tavayı tercih ediyorum kızartma yaparken de. Yağın çok kızmamasına dikkat etmek gerekiyor yağın yanmaması ve pişirdiğimiz şeyin dışının yanıp içinin çiğ kalmaması için. Bunu ayarlamak için sürekli kontrol etmekte fayda var. Üzerini hafif delikli bir kapakla kapatmak, ateşi orta hararette tutmak da işe yarıyor.

Bir de çubuk krakerleri ufalarken ne çok un haline gelmeli ne de çok iri kalmalı. Zaten hepsi aynı büyüklükte olmuyor, bu da daha iyi sonuç veriyor. İyice ufalanmış olanlar tavuğun izerini tam kaplıyor iri taneler de kıtır kıtır daha hoş bir tat veriyor. Ayrıca damak zevkinize göre başka baharatlar da ekleyebilirsiniz. Köri, muskat rendesi, acı biber gibi.

3 comments:

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

ah ah ah ben nugatı değil onu yiyeni yemek istiyorum mümkünse;))maaşallah oğluşunu o tombiş yanaklarından öp olurmu anneciği ne güzel de mamalar yapmış ellerine sağlık.
Sevgiyle kalın

Banu Ucak said...

Sizi burada görmek ne kadar güzel, çok sevindim :) Blogunuza bayıldım, sanatçıların içindeki yaratıcılık her yerde kendini gösteriyor ne güzel şeyler yapmışsınız sizin de ellerinize sağlık. Tombiş yanakları sizin için özellikle öpeceğim, yorumunuz için çok teşekkürler, sevgiler...

Tijen said...

Banu'cugum,
www.iskenderiye.com sitesinin alt sitesi olan www.gurme.net haziran 2005’ten beri sitelerimizde yazdigimiz tüm yazi ve resimleri (bir bes on degil çogumuzun. Sen de buna dahilsin!) oldugu gibi sitesine kopyaliyor ve bunu daha çok okur çekmek, dolayisiyla daha çok reklam almak için yapiyor. Bunu tesadüfen farkettim ve hemen sitemde duyurdum. İstersen www.mutfaktazen.blogspot.com da ayrintilar var. Sikayetimi info@iskenderiye.com adresine bildirdim, yazdigim mektubun örnegini de bir önceki yazimda verdim. Lütfen hem sitelerimizde yeni birer yaziyla (otomatik olarak alindigina göre bu yazilar da kendi sitelerinde çikacak ve kendi hirsizliklarini kendi sitelerinde duyurmalarini saglayacaktir) durumu bildirelim, hem de ilk gününden itibaren tüm yazilarimizin sitelerinden çikarilmalarini isteyelim. Destegin için tesekkürler,
Tijen
(Okurlarimizdan ricam yukarida verdigim info ile baslayan internet adresine sizlerin de sikayetlerinizi iletmeniz. Ben tüm site sahiplerine ulasamayabilirim ama ne kadar kalabalik olursak o kadar güçlü oluruz.)