Monday, April 24, 2006

ARCA'NIN DOĞUMGÜNÜ PASTASI


31 Martta 3 yaşını bitiren oğlumun doğum günü pastasının tarifini bekleyenler artık söylenmeye başladılar haklı olarak yaz artık şu pastanın tarifini diye :)

37 cm x 27 cm x 1.5 cm boyutlarinda bir tepsi ile yaptım pandispanyayı. Yaklaşık bir mini fırın tepsisi büyüklüğünde. Aslında gelecek kişi sayısına göre belirleyebilirsiniz büyüklüğünü. Bizim pastamız geçen yıl pastaneden aldığımız pastayla aynı büyüklükte oldu.

Malzemeler :

Pandispanya için;

5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanı)
5 kahve fincanı toz şeker
5 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Bu ölçüler 1 pandispanya için, yani bir tepsi için. Ben bundan 2 tane yaptım.

Pandispanyanın yapılışı;

şekeri ve yumurtaları yaklaşık 8-10 dakika çırpın. Birbaşka kapta karıştırdığınız elenmiş un ve kabartma tozunu çırpılmış karışımın içine yedirin (fazla çırpmayın). Sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökerek orta rafta 150 derecede 45 dakika kadar pişirin.

Ben pandispanyaları 1 gün önceden pişirdim ve soğuduktan sonra kurumaması için streç filmle sardım.

Ara krema için;

1 paket çikolatalı puding
500 ml süt
1 paket çikolata (80 gr lık milka sütlü siyah kullandım)

Pudingi üzerinde yazılan tarife göre pişirirken içine 1 paket çikolatayı da ekleyin ve iyice karıştırın. Soğuma aşamasında sık sık karıştırarak üzerinin kaymak tutmasını engelleyin. Ben bu kremayı da bir gün önceden yaparak ağzı sıkıca kapanan bir kaba alarak buzdolabına koydum.

Ara malzemesi için;

1/2 kg kadar iç kabukları da ayıklanmış antep fıstığı
300 gr kadar çikolta

Çikolataları benmari usulü eritin ve ayıklanmış antep fıstıkları ile karıştırın. Fıstıklar epeyce bir çikolataya bulanmış olsun. Sonra bir tepsi üzerine yağlı kağıt serin ve bu karışımı üzerine bir tabaka halinde yayın. Donması için dolaba koyun.

Üst krema için;

2 kutu süt kreması
200 gr çikolata (milaka sütlü siya iyi sonuç veriyor)
2 paket krema sertleştirici

Kremaları önce biraz kabarana kadar çırpın sonra krema sertleştirici ile birlikte çırpın. Sonra benmari usulünde erittiğiniz çikolatayı da ekleyereksürülebilir kıvama getirin.

Pastayı hazırlarken ;

önce ilk katın üzerine ara kremanın yarısını sürün ve üzerine parçalara ayırdığınız fıstık çikolata karışımını yerleştirin. Bir kat tamamen bununla kaplanmış olmalı. Sonra üzerine ara kremanın kalan yarısını ekleyin ve 2. kat pandispanyayı da yerleştirin. Üst kremayı pastanın her tarafını kapatacak şekilde spatulayla sürün.

En son süsleme için ben Gimat'ta Pastacılık Dünyası diye bir mağazadan aldığım pasta oyuncaklarını yerleştirdim. "İyiki doğdun Arca" yazısını azıcık gıda boyasıyla renklendirdiğim marzipan hamurundan hazırladım. Bu yazıyı da yerleştirdikten sonra kalan kremayla ve rendelenmiş bol miktarda çikolatayla pastanın her yerini kapladım. Fotoğrafa baktım da bu çok belli olmuyor ama bol çikolata rendeli süslemesi gayet güzel görünüyordu :)

Bu pastayı yapmak eğlenceliydi. Böyle güzel bir vesileyle bu lezzeti paylaşmaksa ayrı bir zevkti. Bundan sonra bu zevki kolay kolay kimseye bırakmam gibi geliyor :)

20 comments:

Anonymous said...

banu cugum ellerine saglık cok güzel
rezzan

Banu Ucak said...

Afiyet olsun :) E sira simdi Caganimin pastasinda o zaman ;) Halasi ona soooyle bol oyuncakli hatta kenari kurabiyeli falan bir pasta mi yapsa dogum gununde :)

nimetin.blogspot.com said...

banu:) yavaş yavaş seni kıskanmaya başladım ben kardeşim. bu ne ya:))) bişey sorcam sana bu süslerin kızlar için olanları da varmı? ne biliyim barbie olabilir yada pamuk prenses falan gibi bişeyler

nimet

Banu Ucak said...

Nimetcim olmaz mı :) Neler yoktu ki görsen bayılırsın! Deniz kızı mi ararsın barbi mi pamuk prenses mi... Hatta sen Nazan'ı da alıp birlikte gidebilirsin. Kendi elleriyle seçer istediğini. Hatta eminim sana pastayı yaparken bile yardım eder annesi. Oyuncaklar set olarak satılıyor ve 5-8 YTL civarında. Gitmek istersen sana detaylı olarak tarif ederim.

Anonymous said...

Pasta harika görünüyor. Benim oğlumun da haftaya doğumgünü. Ben de pasta süslemelerinin satıldığı yerin detaylı adresini öğrenebilir miyim? Ayşen

nimetin.blogspot.com said...

banu duydun ayşenden de detaylı istiyoruz oyuncak yerini:))

nimet

Banu Ucak said...

Cok eğleneceğiniz konusunda garanti verebilirim :) Güzel kurabiye kalıpları envai çeşit malzeme bulabilirsiniz buradan.

Pastacılık Dünyası

Öz Ankara Toptancılar Sitesi 3.blok
No: 89 Macunköy-Ankara

Tel:397 03 49-60

İlgili Kişi: İlhan Yaşar

Dilim döndüğünce tarif etmeye de çalışayım. Eskişehir yolundan giderken Odtü kavşağına gelince sağdan İstanbul yoluna doğru gidin. İstanbul Yolu'na bağlanan köprülü kavşağın altından devam edip ilk ışıklardan sola dönün. Hatırladığım kadarıyla tam ışıkların olduğu yerde bir benzin istasyonu vardı. Emin değilim ama opet olabilir. ÇArşının içine girdikten sonra 3. bloktan sağa dönünce devam ederseniz sağ tarafta kalıyor. Orada buna benzer başka mağazalar da var aslında ben de bir ara fırsat bulunca uğramak istiyorum yine.

Bir de G.O.P. da Gift&Gourmet diye bir yer var ben buranın da müdavimiyimdir. İsterseniz bir ara oranın da adresini veririm size.

Anonymous said...

Banu çok çok teşekkür ederim :)
Cumartesi, ya Gimat'tayım ya da Gift & Gourmet House'da: http://www.htlmarket.com/
Ayşen

Banu Ucak said...

Ayşen rica ederim. Evet Gift&Gourmet'nin adresi yazdığın sitede var :) Gimat'a gidebilirsen daha zengin çeşit bulabilirsin.

nimetin.blogspot.com said...

hmmm ben toptancılar sitesinin yerini anlamadım ama bulurum sanirim. yada edize yol göründü bu anlamda. ama ilk olarak GOP yı deneyeceğim:))

nimet

Banu Ucak said...

Nimetcim yine de Gimat'ı zorla derim ben çünkü diğer tarafta pasta oyuncağı yok. Yine de eğer GOP ya gidecek olursan polikarbondan yapılmış bir bıçak aldım ben son gittiğimde oradan. Çok memnunum onu özellikle almanı tavsiye ederim. Salata yaparken metal değmemesi isteniyor ya bu bıçak birebir bu iş için :)

Anonymous said...

Biz bugün Pastacılık Dünyası'na gittik. Pastacılık malzemeleri,karşısındaki dükkanda satılıyor,ismi de farklı,ama gene onlara aitmiş.
Banu çok güzel tarif etmişsin.Trafik ışıklarına gelince,sağda birazcık ilerde Opet gözüküyor.Işıklardan sola dönünce sağ tarafta Öz Ankara Toptancılar Sitesi yazıyor. Pastacılık Dünyası bu sitede. Burada ayrı ayrı toptancı siteleri varmış. Biz buranın tamamını Gimat bilirdik. Gimat sitelerden biri, ama en büyüğü.
Pastacılık Dünyası pasta yapma meraklılarının gitmesi gereken bir yer. Banu gerçekten çok sağol. Bol miktarda malzeme var.Bir eksiği hiçbirinin fiyatı üstünde yazmıyor,seçerken fiyat karşılaştırması yapılamıyor.Ama toptan malzeme almayacağınız halde çok yardımcı oluyorlar. Ayşen

Banu Ucak said...

Ayşen çok sevindim memnun kalmış olmana.Bir de kolay bulabilmiş olmana :) Bizim gittiğimiz gün kışın en soğuk günlerinden biriydi. Mağazanın içi de dışarıdan bile daha soğuktu. Bir süre sonra donup kalacağımı düşündüm ama yine de her şeyi kurcalamaktan geri kalmadım. Tam o sırada içeride ikram edilen sıcacık çay dünyaya değdi. Ellerinden gelen her türlü yardımı yapıyorlar gerçekten ama yine de dediğin gibi fiyat yazmayınca insan zorlanıyor biraz. Ben en son çözüm olarak merak ettiklerimin hepsini birden adamcağıza verip fiyatlarını öğrenmiştim çünkü her seferinde içeri gidip sorması gerekiyordu.

Ayşen doğum gününde yapabileceğin bir kurabiye tarifi yazayım birazdan:) Aslında onu yazmayı düşünmüyordum ama çocukların çok hoşuna gitmişti belki denemek istersin. Oğlunun doğum günü şimdiden kutlu olsun. Mutlu, sağlıklı, dileklerinin gerçekleşeceği güzel bir yaş diliyorum ona.

Anonymous said...

Banu iyi dileklerin için çok teşekkürler. Ben de senin oğlun için sağlıklı, mutlu, uzun bir ömür dilerim.
Ben oğlumun doğum gününde senin pastanı yapacağım, sadece ortası fıstıklı değil,muzlu olacak. (öyle istiyor) Doğumgününde tatlı sadece pasta olacak. Geri kalanlar, tuzlular (börek,poğaça) ve salatalar. Benim oğlumun 12.doğumgünü. İlk defa bu sene pastasının üstünün resimsiz,oyuncaksız olmasını istedi. Büyüdüğünü kendisinin de kabul etmesi için süslemeleri özellikle görmesini istedim. Pastacılık Dünyası'ndan nazar boncuklu bir ve üç rakamlarını seçti. Bir de müzikli mum istedi. 13. yaşını kutluyor gibi yapınca, yaşıtlarına hava yapmış olacak galiba! Neyse buna da şükür.Babası 18'i tavsiye ediyordu,ama oğlum bu kadarına cesaret edemedi galiba. Artık pastane pastalarından kurtulduğumuz için çok mutluyum. Ben pasta yapmayı çok seviyorum. Bana bu hastalığı Portakal Ağacı bulaştırdı. Ve güzel pastalar yapan sizlerle birlikte devam ediyor. Çok çooook mutluyum, hepinize çok teşekkür ederim. Ayşen

Banu Ucak said...

Ayşen senin oğlun abi olmuş ne güzel. Bu renkli pastane işi pastalara biz ne zaman yakalanacağız bakalım. Büyük olasılıkla kreşe falan gidip de heveslendiği zaman olacaktir. Şimdilik onun için en büyük zevk defalarca pastanın mumlarını üflemek.

Tekrar doğum gününüzü kutlarım, nice mutlu yaşlara...

Anonymous said...

Banu'cum, pastanı yaptım, daha önce de yazdığım gibi,fıstık yerine muz koydum. Çok güzel, çok hafif bir pasta oldu. O kocaman pasta nasıl bitecek, çok artar diye düşünüyordum.Pastaneden alınanlar (tanınmış ünlü bir pastane) çok artıyordu çünkü. Dün çoğu yendi, bugüne az birşey kaldı. Pastanelerde yapılan pastalar, ne kadar güzel olursa olsun, kremaları çok ağır oluyor.Sana bu hafif ve lezzetli pasta tarifin için çok teşekkür ediyorum. Güzel tariflerini takip edeceğim:) Ayşen

Banu Ucak said...

Ayşen çok sevindim iyi sonuç almış olmana :) Pastanelerin pastaları konusunda haklısın. Onlar biraz da kremaların bozulmaması için, ya da pastanın daha şık görünmesi için daha fazla yağ ve farklı malzemeler kullanıyorlar. Bu da tadının daha ağır olmasına neden oluyor hem ne kadar sağlıklı olduğu da tartışmalı :) Bizim pastadan ertesi gün geriye bir kaç dilim kalmıştı da aynı şeyi konuşmuştuk biz de. Afiyet olsun hepimize :)
Görüşmek dileğiyle, sevgiler...

Anonymous said...

oğlumun doğumgünü 1 ay sonra bende deneyeceğim bu pastayı çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

Banu Ucak said...

Güliz umarım pastan istediğin gibi olmştur. Oğluşunun nice doğumgünlerini uzun yıllar hep birlikte, sağlıkla, mutlulukla kutlamanızı dilerim.

sevgiler

arcaberker said...

Arca ya çok uzun,mutlu,başarı dolu bir hayat dilerim :))