Wednesday, March 29, 2006

Meyveli Tahıllı Kurabiyelerden Bir Deneme


TROPİK MEYVELİ KURABİYE

Bir süredir bu tip kurabiyeleri evden hiç eksik etmiyorum. Atıştırmak için ideal, sağlıklı ve lezzetli oluyorlar. Aslında rafine edilmiş yiyeceklere alışkın olanlar için çok cazip değil ama yine de yiyenlerin çok hoşuna gidiyor. Ya da artık doğala doğru dönüş sandığımdan daha çok yaygınlaşmış. Bu gayet sevindirici bir durum tabi :) 3 yaşındaki oğluma bakıyorum da o da severek yiyor bu kurabiyeleri. Demek ki çocuk neye alışırsa damak zevki de ona göre gelişiyor. Hazır bisküvilere hiç pas vermiyor şimdilik dışarıda ikram edildiğinde bile. Tabi her zaman bunları yiyor diye bir şey yok, mis gibi tereyağlı bisküvi tarzındaki kurabiyeleri de severek yiyor ama ev yapımı olanları.

Malzemeler;

1,5 su bardağı iri kıyılmış fındık ya da ceviz
1,5 su bardağı papaya gibi tropik meyve şekerlemesi ya da meyve kurusu
(Aktarlarda bulunabiliyor bunlar)
10 çorba kaşığı dolusu yoğurt
1-1,5 su bardağı esmer şeker (tatlı sevenlere 1,5 bardak daha iyi)
2 yumurta
1/2 su bardağı zeytinyağı tereyağ karışımı
1/2 su bardağı süt
2 su bardağı tam buğday unu
3 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı dolusu tarçın

Önce kuru malzemelerin haricindeki bütün malzemeleri karıştırın. Sonra diğer bütün kuru malzemeleri de başka bir kapta karıştırın. En sonunda hepsini karıştırarak kurabiye ya da katı bir kek hamuru kıvamına getirin.

Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi üzerine iki kaşık yardımıyla dökün. Kaşıkların hamurdan kolay ayrılabilmesi için, arada kaşığı süte batırın.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

Sonra güzel bir kahve yapın ya da çay, yanında da güzel bir müzik veee tadını çıkarın...

Afiyetle kalın.

10 comments:

Sibel said...

Hımm hımmmm... Tam benlikler Banu, "bizlikler" ya da değil mi:) Yeşil çayımın yanına bir tane alıyorum canım, eline sağlık!

Banu Ucak said...

Kesinlikle haklısın Sibel'cim tam bize göreler :) Hem cok lezzetli oluyorlar hem de insan yedikten sonra vicdan azabı çekmiyor. Her seferinde değişik bir versiyonunu deniyorum. Çok takıldım yani bu aralar bunlara :)

Sevgiler...

Tijen said...

aslan banu!
bence de öyle. çocuklar neye alisirlarsa onu talep ediyorlar. böylesi leziz kurabiyelerden sonra ne yapsin kötü yaglarla yapilmis hazir ürünleri?
ellerine saglik.
tijen

Banu Ucak said...

Canım Tijencim bu kurabiyelerin ilham kaynağı sensin biliyor musun :) Senin "Mutfakta Zen" kitabındaki kek miksli kurabiyeyi deneyip de çok sevdikten sonra tamam dedik bundan sonra bunlar evden eksik edilmeyecek. Her an mutfak masasında bulmak mümkün ve artık bize gelen yakınlarımız, arkadaşlarımız gidip mutlaka bir kurabiye alıp tadına bakıyorlar ve çok sevdiklerini söylüyorlar.

Arca'yı rafine edilmiş, katkı maddeli, margarinli, içeriğini bilmediğim hazır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışıyorum. Şimdilik iyi gidiyor bakalım, inşallah hep böyle gider ufaklık.

Yorumun ve güzel katkıların için çok teşekkür ederim :)

sevgiler...

nimetin.blogspot.com said...

banu ya aslında kurabiyeler katı yağlarla yapılıyor diyerek pek bi rağbetim olmaz ama bu çok hoş ve vitamin yükü bişey. deneyeceğim bunu. ellerine sağlık.

nimet

Banu Ucak said...

Nimetçim kesinlikle denemeni tavsiye ederim. Ben bu kurabiyeleri yapmaya başladığımdan beri gereksiz tatlı krizlerinden kurtuldum çünkü yapısı gereği kan şekeri seviyesini de dengeliyor bunlar.

Eğer istersen ilk denemede 2 su bardağı tam buğday ununun 1 bardağını beyaz un da kullanabilirsin. Mısır unu da zaten çok lezzetli ve sağlıklı, kolay yenebilen bir un. Damak zevkinize göre içindeki bazı malzemelerle oynayabilirsin.

Diyet yapanların bile ara öğün olarak atıştırabilecekleri kurabiyeler bunlar.

Umarım tadını seversiniz.

Sevgiler

Günce said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Banu Ucak said...

Evet sevgili Günce, müzik ruhun gıdasıdır ya hani, benim ruhum çok iyi beslenmiş oluyor Münir Nurettin Selçuk'la :)

Anonymous said...

yeni almıştım kuru meyve parçacıklarımı kek için bide bunu deniyeyim bari ellerine sağlık çok güzel duruyor www.blogcu.com/dileks

Banu Ucak said...

Dileks bu kurabiyeler bagimlilik yapiyor ama benden soylemesi ;) Son gunlerde baska sey yapmak istemez oldum neredeyse ama yakinda oglusumun dogum gunu pastasinin tarifini verecegim. Cok yakindaaaa :)