Sunday, January 27, 2008

Yulaflı Kurabiye


Eğer evde küçük bir çocuğunuz varsa elleri her yerde ve her şeydedir :) Her konunun içinde yer alırlar. Bundan şikayetçi miyim?... Kesinlikle hayır, biraz zorladığı zamanlar oluyor ama yine de bu da bir paylaşım şeklidir diye düşünüyorum. Keklerimizi, ekmeklerimizi kurabiyelerimizi oğlumla birlikte yapıyoruz. Bu kurabiyelerin yapılışında içeride bir filme dalmıştı ama tadını test etme ve tabi ki fotoğraf çekimi aşamasında yanımda hatta şekilde görüldüğü gibi karar verici konumundaydı!... Biz aslanımızı yulaflı kurabiyelerle besliyoruz ya siz?...

Bu tarif yine benim bir dergi fiyatına hayretler içinde D&R'dan satın aldığım Home Baking kitabından. Kitabın içinde şu ana kadar deneyip de vasat bulduğum bir tarif olmadı, hepsi de benden tam not aldı. Tabi sadece benden değil yaptıklarımı tadan herkesten. Yulaf çok sağlıklı ve beslenme listemizde mutlaka yer alması gereken bir tahıl. Hem lif hem protein açısından çok zengin. Yulaf ezmesini ben sütle birlikte kuru meyveler ekleyerek yemeyi severim ama bu şekilde evde sadece ben yiyorum. Bir ara oğlum 2-3 yaşlarındayken marketlerin organik bölümünden aldığım yulaflı barlar vardı. Onlara bayılırdı ama artık bulamıyorum. Bu tarifi görünce onun da seveceğini tahmin ettim ve yanılmadım. İlk başta sert ya da çok kuru olur mu acaba diye düşündüm ama çok güzel oldular.

Geçen gün bir kez de annemin arkadaşları için yaptım. İlk başta kilo kaygısıyla kurabiye yemek istememişler ama sonra annem yulaflı olduğunu ve çok az yağ içerdiğini söyleyince herkes önce bir tane alıp tadına bakmış sonra da ikinciyi almışlar :)

Malzemeler;

4 tbsp (yani 60 ml, yaklaşık 4-5 çorba kaşığı) oda sıcaklığında tereyağı

125 gr toz şeker (az tatlı sevenler azaltabilir)

1 yumurta

50 gr un

1/2 çay kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu

175 gr yulaf ezmesi

125 gr çekirdeksiz kuru üzüm

2 çorba kaşığı susam

Malzemeler arasında yer almayıp benim eklediğim 1/2 su bardağı kırık fındık çok yakıştı.

Yapılışı;

Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve düşük ısıda fırını ısıtmaya başlayın.

Şeker ve terayağını yumuşayana kadar çırpın. Yumurtayı ekleyip iyice karışana kadar çırpmaya devam edin. Unu,tuzu ve kabartma tozunu karıştırıp eleyin ve karışıma yedirin. İyice karıştıkan sonra yulaf ezmesini, üzümleri, susamı ve fındık kırıntılarını da ekleyerek hepsini karıştırın.

Bu aşamada alışılmışın çok dışında bir hamur görüntüsü oluşacaktır bu sizi panikletmesin. Daha doğrusu oluşan şey aslında hamur bile sayılmaz :) Yoğurmaya çalışmayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsinizin üzerine kaşıkla hafifi sıkıştırarak ve birbirine yapışmasını sağlayarak sıyırın. Bu şekilde bütün harcınızı yerleştirdikten sonra önceden ısıtmış olduğunuz fırında, 175 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sonra tepsiyi serin bir yere alın ve ılınmasını bekleyin. İlk anda elinize almaya çalışırsanız dağılacaktır.Yok ama ben bu kokuya dayanamıyorum dağılsa da tadına bakmak istiyorum derseniz de alın tabi ama dağılıyor diye de panik yapmayın :)

Afiyet olsun...

Tuesday, January 01, 2008

Hoşgeldin "2008"!


Hepimiz için mutlu, umutlu, sağlıklı, bereketli, cömert ve çok güzel bir yıl olmasnı diliyorum...
Posted by Picasa