Saturday, April 29, 2006

Doğum günü Kurabiyeleri


Bu kurabiyeler çocukların çok sevdiği, çok lezzetli ve eğlenceli kurabiyeler. Gördükleri zaman hemen gülümsemeye başlıyorlar. Bu da benim çok hoşuma gidiyor :)

Hemen tarife geçeyim.

Malzemeler:

250 gr oda sıcaklığında tereyağ1
150 gr toz şeker
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı süt
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı saf vanilya
500 gr un

Yapılışı:

Yağı, yumurtayı, şekeri ve sütü elle çırpın. Başka bir kapta elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Çırpılmış diğer karışımın içine unlu karışımı ekleyerek yoğurun. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra, hamuru iki parça yağlı kağıt arasında, 0,5 cm kalınlığında açın. Sonra yarım saat kadar daha buzdolabında bekletin. Bu şekilde yapılışını Home TV de görmüştüm. Piştikten sonra üst yüzeyleri ve genel olarak şekilleri çok düzgün oluyor böylelikle. Dolaptan çıkardıktan sonra şekilli kalıplar yardımıyla kesin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, 5-10 dakika önceden ısıtılmış fırının orta rafında 150 C'de, üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

Üzerini süslemek için beyaz ve sütlü çikolata ile çeşitli süs şekerleri kullandım. Aslında yağlı kağıttan külah yaparak süsleme yapabilirsiniz çikolatayla ama ben iğnesi çıkarılmış şırınga kullanmayı tercih ediyorum, bu da küçük bir tüyo. Süsleme için çikolatayı benmari usulü erittikten sonra içine 2 çorba kaşığı kadar da süt kreması ekledim ben ama şart değil. Benim her zaman en sevdiğim bölümdür aslında bu süsleme işi ama hep de aceleye geliyor nedense.

Afiyet olsun...

Monday, April 24, 2006

ARCA'NIN DOĞUMGÜNÜ PASTASI


31 Martta 3 yaşını bitiren oğlumun doğum günü pastasının tarifini bekleyenler artık söylenmeye başladılar haklı olarak yaz artık şu pastanın tarifini diye :)

37 cm x 27 cm x 1.5 cm boyutlarinda bir tepsi ile yaptım pandispanyayı. Yaklaşık bir mini fırın tepsisi büyüklüğünde. Aslında gelecek kişi sayısına göre belirleyebilirsiniz büyüklüğünü. Bizim pastamız geçen yıl pastaneden aldığımız pastayla aynı büyüklükte oldu.

Malzemeler :

Pandispanya için;

5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanı)
5 kahve fincanı toz şeker
5 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Bu ölçüler 1 pandispanya için, yani bir tepsi için. Ben bundan 2 tane yaptım.

Pandispanyanın yapılışı;

şekeri ve yumurtaları yaklaşık 8-10 dakika çırpın. Birbaşka kapta karıştırdığınız elenmiş un ve kabartma tozunu çırpılmış karışımın içine yedirin (fazla çırpmayın). Sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökerek orta rafta 150 derecede 45 dakika kadar pişirin.

Ben pandispanyaları 1 gün önceden pişirdim ve soğuduktan sonra kurumaması için streç filmle sardım.

Ara krema için;

1 paket çikolatalı puding
500 ml süt
1 paket çikolata (80 gr lık milka sütlü siyah kullandım)

Pudingi üzerinde yazılan tarife göre pişirirken içine 1 paket çikolatayı da ekleyin ve iyice karıştırın. Soğuma aşamasında sık sık karıştırarak üzerinin kaymak tutmasını engelleyin. Ben bu kremayı da bir gün önceden yaparak ağzı sıkıca kapanan bir kaba alarak buzdolabına koydum.

Ara malzemesi için;

1/2 kg kadar iç kabukları da ayıklanmış antep fıstığı
300 gr kadar çikolta

Çikolataları benmari usulü eritin ve ayıklanmış antep fıstıkları ile karıştırın. Fıstıklar epeyce bir çikolataya bulanmış olsun. Sonra bir tepsi üzerine yağlı kağıt serin ve bu karışımı üzerine bir tabaka halinde yayın. Donması için dolaba koyun.

Üst krema için;

2 kutu süt kreması
200 gr çikolata (milaka sütlü siya iyi sonuç veriyor)
2 paket krema sertleştirici

Kremaları önce biraz kabarana kadar çırpın sonra krema sertleştirici ile birlikte çırpın. Sonra benmari usulünde erittiğiniz çikolatayı da ekleyereksürülebilir kıvama getirin.

Pastayı hazırlarken ;

önce ilk katın üzerine ara kremanın yarısını sürün ve üzerine parçalara ayırdığınız fıstık çikolata karışımını yerleştirin. Bir kat tamamen bununla kaplanmış olmalı. Sonra üzerine ara kremanın kalan yarısını ekleyin ve 2. kat pandispanyayı da yerleştirin. Üst kremayı pastanın her tarafını kapatacak şekilde spatulayla sürün.

En son süsleme için ben Gimat'ta Pastacılık Dünyası diye bir mağazadan aldığım pasta oyuncaklarını yerleştirdim. "İyiki doğdun Arca" yazısını azıcık gıda boyasıyla renklendirdiğim marzipan hamurundan hazırladım. Bu yazıyı da yerleştirdikten sonra kalan kremayla ve rendelenmiş bol miktarda çikolatayla pastanın her yerini kapladım. Fotoğrafa baktım da bu çok belli olmuyor ama bol çikolata rendeli süslemesi gayet güzel görünüyordu :)

Bu pastayı yapmak eğlenceliydi. Böyle güzel bir vesileyle bu lezzeti paylaşmaksa ayrı bir zevkti. Bundan sonra bu zevki kolay kolay kimseye bırakmam gibi geliyor :)