Thursday, February 22, 2007

Renkli Kurabiyeler



İki sevimli hayalet bakmışlar ki hava çok güzel hadi demişler kırlara gidelim! Gitmişler, gezmişler, eğlenmişler... kelebekler, çiçekler, böcekler derken hatırlamışlar ki ilk cemre düşmüş meğer havaya :)

İşte bizim sevimli hayaletlerin tarifi:

Malzemeler:
2 yumurta
125 gr (4 türk kahvesi fincanı pudra şekeri)
125 gr tereyağ (dolaptan çıkarıp 30 dakika bekletseniz yeter)
1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 çay kaşığı saf vanilya
1 paket hamur kabartma tozu (unla birlikte eleyin)
aldığı kadar un

Yapılışı:

Önce tereyağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra yumurtaları ve sıvı yağı ilave edip karıştırın. Son olarak azar azar unu eleyerek bu karışıma yedirin. Klasik kulak memesi kıvamına geldiği zaman un eklemeyi bırakın. Ben bu aşamada hamurumu 3 parçaya böldüm ve parçalardan birine turuncu diğerine yeşil gıda boyasını bıçak ucu ile çok az miktarda katarak yedirdim. İki küçük delikanlı için biraz eğlence olsun diye!

Hamurları yoğurduktan sonra içindeki tereyağın kendini bırakmaması için mutlaka en azından yarım saat kadar buzdolabında ve hava almayan bir kabın içinde dinlendirin. Daha sonra üzerine yağlı kağıt sererek 0,5 cm kadar açın ve kalıplarla kesin. Yağlı kağıt serilmiş bir tepside, önceden ısıtılmış fırınınorta rafında 150-175 derece arası ısıda altı pembeleşene kadar 20 dakika kadar pişirin. Sonra tel ızgara üzerine alarak soğutun. Soğudukça daha kıtır kıtır oluyor bu kurabiyeler, hava geçirmeyen bir kap içinde de rahatlıkla 1 hafta dayanıyorlar.
Bir süredir yukarıdaki fotoğrafta görülen mermer parçasının peşindeydim :) 50x50 cm boyutunda bu mermer üzerinde hamurla bu tip çalışmalar yapmak için çok uygun. Özellikle içeriğinde katı yağ olan kurabiye hamurları, kalıpla keserken biraz fazla uğraşıldığı için özelliğini kaybetmeye başlıyor bir süre sonra. Mermerin soğuk bir yapısı olması bu zorluğu büyük ölçüde aşmamızı sağlıyor. Kalıpla kesilmiş hamuru kaldırırken de yapışma olmadığı için yine büyük bir kolaylık sağlıyor. Kısacası bulabilirseniz siz de peşine düşebilirsiniz :)
Afiyet olsun!... Posted by Picasa

Monday, February 12, 2007

Lolipop Kurabiyeler


Bu kurabiyeler yarın resim grubumdaki arkadaşlarıma hediye gidecek :)
Kurabiyenin tarifi benim klasik vanilyalı bisküvi tarifim. Siz damak zevkinize gore kalıpla kesebileceğiniz her tarifi uygulayabilirsiniz. Lolipop kurabiye yaparken dikkat etmek gereken bir kaç şey var. Takacağınız sapların çok kalın olmaması gerekiyor aksi taktirde kurabiyeler de kalınlaşmak zorunda kalıyor. Hamuru açarken de çok ince olmaması gerekiyor çünkü çubukları yerleştirirken tam alttan ya da üstten hamuru delip çıkabiliyor.

Pişirip soğuttuktan sonra süsleme kısmı isteğinize kalmış. Royal icing türü bir süsleme yapabileceğiniz gibi şeker hamuru da kullanabilirsiniz. Ya da benim bu kurabiyelerde yaptığım gibi beyaz kuvertür çikolatayı benmari usulü eritip çok az da süt kreması ekleyerek renklendirebilir ve bununla süsleyebilirsiniz. Oldukça lezzetli ve de neşeli kurabiyeler bunlar bence deneyin pişman olmazsınız :) Posted by Picasa

Tuesday, February 06, 2007

Çocuklar için renkli porsiyon pastalar


Bu pastalari benim ANKAN (Ankarali Anneler) grubumdaki dünya tatlisi arkadasim Umut icin hazirladim. Bu gün onun doğumgünü, buradan tekrar nice yıllara nice mutlu yaşlara demek istiyorum tatlı arkadaşıma. Umut kendisi için kalp şeklinde bir pasta ufakliklar içinde bu tip bir şeyler istemişt. Çocuklar pasta üflemeyi çok severler ya o da bunu düşünerek tek bir pasta yerine en iyisi herkes kendi pastasını üflesin istedi. Bence de çok iyi bir fikir bu, kesinlikle ben de kendi doğumgünümde böyle bir yöntem deneyeceğim. Bu vesileyle pastayı kesmek için yarım saat defalarca mum yakıp üflemek zorunda kalmamış oluruz!

Pastanın tarifini isteyenler buraya...

Malzemeler:

Pandispanya için;
5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağo toz şeker
1 su bardağı un (1 t.k. kabartma tozu ve vanilya eklenmiş)
2 çorba kaşığı tepeleme kakao
1/2 çay bardağı fındık yağı
1/2 çay bardağı süt

Yumurtaları ve şekeri yaklaşık 10 dakika çırptıktan sonra yağı, sütü, un karışımını ve kakaoyu da ekleyerek düşük devirde karıştırın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayarak 150 derecede orta rafta 45-50 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra kalp şeklinde ya da yuvarlak çember kalıplarla kesin. Kalınlığı çok fazla olmadığı için ben her bir parçayı tek kat olarak kullandım.

Kreması için;

Şeker hamurlu pastalarda diğer pastalardakinden daha yoğun lezzette ama kıvam olarak daha katı kremalar kullanmak çok daha iyi sonuç veriyor. Ben bu pastalar için şu kremayı kullandım;

1 kutu süt kreması
1 paket milka sütlü siyah çikolata

Krema ve çikolatayı tavada eriterek karıştırıp hemen akabinde yine karıştıtrarak soğutmaya başladım. İyice soğuduktan sonra köpüksü bir doku alana kadar da mikserle çırptım.

Pandispanyaların ilk katını biraz sütle ıslatıp arasına bu kremadan sürdüm ve bunun üzerine fıstık krokan koydum. Diğer katı da ıslatıp kremasını sürdükten sonra ilk katların üzerine yerleştirdim ve pastaların tamamını geri kalan krema ile kapladım ve sonra 3 saat beklettim.

Bunların üzerine hazır şeker hamurunu renklendirerek kullandım. Süsleme kısmı sizin yaratıcılığınıza, zevkinize kalmış bir konu belki de en zevkli kısmı bu.