Sunday, July 31, 2005

sabah, öğlen, akşam her öğüne yakışır :)











PATATESLİ OMLET (4 kişilik)

Malzemeler:
4 yumurta
2 orta boy patates
1/2 su bardağı kaşar peyniri
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Patatesleri küp küp doğradıktan sonra soğuk su ile yıkayın. Zeytinyağı ile bir süre kavrulmasını beklerken, diğer tarafta yumurta, süt ve tuzu çırpın. Patatesler yumuşayınca ocağın altını kısarak yumurtalı karışımı ekleyin. Ağzını kapatarak pişmesini bekleyin. Piştikten sonra üzerine kaşar peyniri rendesini serpip fırının ızgarasında peynirler eriyip biraz kızarana kadar tutun. Sonra...

Afiyet olsun :)

Tuesday, July 12, 2005

Misss gibi portakal kokuyor!...

PORTAKAL MARMELATI

Malzemeler:
1,5 kg portakal
1 adet limon
1,5 kg şeker
7 su bardağı su
1 çay kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Portakalın (ve 1 adet limonun) kabuklarını acısının çıkması için 1-2 defa kaynatıp suyunu dökün. Diğer tarafta soyulmuş portakalların (1 de limon) çekirdeklerini ve beyazlarını ayırdıktan sonra, kabuklarıyla birlikte robottan geçirin. Bir tencereye alarak üzerine 1 bardak su koyun, 5 saat bekletin. Sonra kalan 6 bardak suyu da ekleyerek 45 dakika kaynatın. Arada tahta kaşıkla köpüklerini alarak karıştırın. 1,5 kg şekeri de ekledikten sonra 1 saat daha pişirin. Yine tahta kaşıkla karıştırıp, köpüklerini alın. Ocaktan indirmeye yakın 1 çay kaşığı tereyağını ekleyin. Marmelatınızı çok iyi yıkanmış ve kurulanmış kavanozlara koyarak ağzını sıkıca kapatın ve güneş görmeyen serin bir yerde saklayın. (Ben hep buzdolabını tercih ederim)

Not: Bu marmelatı keklerinize aroma olarak da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Sunday, July 10, 2005

Bir küçücük pastacık :)



KÜÇÜK EV PASTASI

Malzemeler:

Pandispanya için;

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı un

2 çorba kaşığı dolusu kakao

1 paket kabartma tozu

Krema için;

3 su bardağı süt

3,5 yemek kaşığı nişasta

5-6 yemek kaşığı toz şeker

süslemek için çikolata ve kakao

Dilerseniz hazır pudingleri de kullanabilirsiniz. Hem değişik aromalar acısından zenginlik katıyor hem de pratik oluyor. Tabi eğer puding kullanacaksanız süt miktarını puding tarifinde verilene göre biraz daha az koymanız lazım.

Yapılışı:

Yumurta ile şekeri yaklaşık 7-8 dakika çırptıktan sonra, başka bir yerde karıştırılmış olan un ile kabartma tozunu ekleyin ve çırpmaya devam edin. Malzemeler iyice karıştıktan sonra yağlanmış ve unlanmış uzun bir kek kalıbına dokun ve fırına verin. 150 derecede yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Kekiniz ılındıktan sonra şeklinin düzgün olması için tepedeki kabarıklığı alabilirsiniz. Bu da ayrıca çayla kahveyle güzel gidiyor :) Düzeltilmiş keki ortadan ikiye bölün ve arasına önce krema sonra muz, çilek, fındık, çikolatalı fındıklar gibi elinizin altında bulunan malzemeleri dizin ve üzerine bir miktar daha krema yayın. Bunun üstüne kekin diğer yarısını koyduktan sonra kalan kremayla kekin tamamını kapatın. Ben pencere kapı ve baca niyetine 6 küçük kare çikolata kullandım. Bunları yapıştırdıktan sonra (fotoğraftaki gibi) üzerine yani çatısına kakao eledim.

Hem lezzetli hem de yapılışı eğlenceli bir pasta istiyorsanız deneyin derim.

Afiyet olsun

Güzel bir vanilyalı kurabiye tarifi açılış için iyi gider bence. Yanında bir de kahve olursa ımmm..




VANİLYALI KURABİYE

Malzemeler:
250 gr oda sıcaklığında tereyağ
150 gr toz şeker
2 yumurta
2 çorba kaşığı süt
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı saf vanilya
100 gr pirinç unu
400 gr un

Yapılışı:
Yağı, yumurtayı, şekeri ve sütü elle çırpın. Başka bir kapta elenmiş un, pirinç unu, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Çırpılmış diğer karışımın içine unlu karışımı ekleyerek yoğurun. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra 0,5 cm kalınlığında hamur açarak şekilli kalıplar yardımıyla kesin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, 5 dakika önceden ısıtılmış fırının orta rafında 150 C'de, üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

Bu kurabiye özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor. Hem besleyici hem de kolay yiyebiliyorlar.

NOT: Tarifin orijinali yukarıdaki gibi ama ben yağı eriterek yaptığım zaman kurabiyeler kesinlikle daha güzel oldu.

Afiyet olsun.







Artık benim de bir blogum var!

Ne zamandır hevesleniyordum. Hem paylaşmak hem de hatırlamak için... Bundan sonrası zaman ayırmayla gelişecek. Şimdi biraz kurcalamaya başlayım en iyisi.